Tort Pavlova to nie lada gratka
dla osób kochających bezowe desery.
Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem.
W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują
czarne porzeczki w syropie, lub truskawki.
Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i.
Składniki:
- 7 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g sera mascarpone
- łyżka cukru pudru
- dowolne owoce
- czarne porzeczki w syropie
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy łyżka po łyżce cukier stale ubijając. Masa musi stać się mega gęsta i błyszcząca. Pod koniec wsypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysowanym z drugiej strony kółkiem o średnicy ok 22 cm. Nadajmy jej kształt koła i zgarniając masę od dołu do góry łopatką charakterystyczne wgłębienie. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy ją do 100 i pieczemy bezę 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją tak do wystudzenia.
Jak już jest gotowa ubijamy śmietanę dodając pod koniec cukier puder i ser mascarpone. Na bezę wylewamy i delikatnie rozsmarowujemy porzeczki w gęstym syropie ok 200 ml. Na to wykładamy bitą śmietanę z mascarpone. Całość dekorujemy owocami.
Użyłam świeżych truskawek, brzoskwiń, fig, filetów z pomarańczy, jagód, borówek, malin...
. Ostatnio były to mrożone maliny premium firmy Zielone Wzgórza. Byłam zmuszona je kupić, ponieważ zapasy własnych już się skończyły, a Pavlova bez malin dla mnie jest nie do przyjęcia. Ku mojemu zdziwieniu maliny po otworzeniu opakowania bez problemu się pięknie rozsypały, wszystkie były w idealnym stanie. Nie puszczały soku podczas rozmrażania i były naprawdę pyszne i słodkie. Więc szczerze i z ręką na sercu polecam.
Jaka piękna beza, owoce to bym wszystkie wyjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniała! I tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń