niedziela, 26 stycznia 2014

Sałatka z wolowiną.

Ta sałatka zniewala smakiem i kolorami. 
Połączenie wszystkich składników pieści kubki smakowe. Lekki, świeży z odrobiną ostrości i słodko - kwaśny dresing idealnie pasuję do ciężkiej wołowiny. 


Składniki:

   - stek wołowy,
   - mix sałat,
   - pomidorki chery,
   - pomarańcza,
   - orzechy włoskie,
   - papryka chili,
   - imbir Kamis,
   - miód,
   - cytryna,
   - limonka,
   - olej,

Stek wołowy (najlepszy z sezonowanej wołowiny) rozgniatamy dłonią. Smarujemy po obu stronach olejem. Solimy, pieprzymy i smażymy na mocno rozgrzanej patelni po kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.
    Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki dodajemy do smaku. Następnie wlewamy kilka łyżek oleju, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, na to kładziemy cienko pokrojone kawałki wołowiny, pokrojone pomidory, orzechy włoskie, pokrojoną pomarańczę Całość zalewamy przygotowaną emulsją.

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.