Jest to potrawa wegańska popularna na Bliskim Wschodzie, pochodząca z Libanu. Przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku cytryny, oliwy oraz kminu rzymskiego. Można go spotkać w wielu wariantach.
U mnie dziś wersja najbardziej klasyczna.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy w puszce
- sok z około 1 cytryny
- 2-5 łyżek pasty sezamowej (tahina)
- mielony kmin rzymski
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 1-2 ząbki czosnku
- woda
Wykonanie:
Odcedzoną z zalewy ciecierzycę wkładamy do misy malaksera lub miski. Dodajemy sok z połowy cytryny, czosnek, 1/2 łyżeczki kminku, tahinę, oliwę i całość miksujemy lub używamy tradycyjnego blendera. Pasta musi mieć kremową jednolitą konsystencję. Doprawiamy opcjonalnie do smaku i w momencie, kiedy pasta jest za gęsta dolewamy kilka łyżek zimnej wody i ponownie dokładnie miksujemy.
przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i podajemy.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam humus i często robię. kumin dodaje super aromatu :)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńAktualnie mój numer 1 wśród wszystkich past. W lodówce mam dziś jego wersję z suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń