Idealne, kremowe lody na bazie waniliowego puddingu ryżowego. Kto nie Ryżykuje ten nie ma i nie poznaje nowych fenomenalnych smaków.
- szkl ryżu jaśminowego np Uncle Bens
- 2 szkl mleka
- 1/2 szkl śmietany kremówki 30 %
- 4-8 łyżeczek brązowego cukru
- laska wanilii
- 6 żółtek
- 6 łyżeczek cukru
- 1 szkl mleka
- szkl śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
2 szkl mleka i 1/2 szkl śmietanki wlewamy do garnka i wsypujemy ryż, dodajemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy na pół i zeskrobujemy nasionka, które wkładamy razem z laską do mleka i ryżu. Gotujemy całość na małym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki i całość zgęstnieje.
Kiedy ryż jest gotowy zagotowujemy szklankę mleka i w międzyczasie ucieramy żółtka z 6 łyżeczkami cukru na jasną lejącą masę. Kiedy mleko się zagotuje cienkim strumieniem gorące przelewamy do masy żółtkowej stale ucierając. Następnie krem custard przelewamy do garnka i podgrzewamy go nie doprowadzając do wrzenia, tak aby delikatnie oblepiał łyżkę i zgęstniał. Kiedy jest gotowy przelewamy go do gorącego puddingu ryżowego i dokładanie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała do masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Szklankę śmietany ubijamy na sztywno i łączymy wszystko delikatnie mieszając. Całość przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Możemy również masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki mieszając ją kilkukrotnie w godzinowych odstępach.
Zaryżykowanie opłacało się. Smak i faktura lodów po prostu powaliła nas na kolana. Gorąco polecam.
Szacun.. świetny pomysł, wiedziałam że Ci się uda, bo jak nie Tobie to komu
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń