Posiadając taras przy kuchni nie mamy problemu
z rozpalaniem grilla np zimą. Stanowi to świetną zabawę np w Sylwestra. Dla mnie doprawiony grill jest na zasadzie NA WINIE, czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę.
Składniki:
- karkówka
- olej
- 4 łyżki cukru demerara
- 3-4 łyżki soli
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 2 łyżki mielonek kolendry
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia.
Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso.
Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia.
Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso.
Bardzo ciekawy przepis, z grilla karkówka to niezły smak;)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś na taką karkóweczkę,na grila to ja zawsze chętna
OdpowiedzUsuń