Wiem że pularda brzmi dziwacznie. Ale to po prostu młoda kura, która jest tuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej.
Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad.
Składniki:
- 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg)
- miód (Miód kurpiowski ChOG)
- gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis
- odrobina sosu tabasco
- 100 ml wytrawnego sherry
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 2 jabłka (jabłka łąckieChOG)
- wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka ChNP) ok 10 szt.
- 500 g młodych ziemniaków
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Pulardę umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami oleju. Posmaruj pulardę tą marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na ok godzinę. Przekładaj mięso co jakiś czas.
Mięso ułóż na blaszce, posól do smaku i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st funkcja termoobieg na dolny poziom.
Obrane ziemniaki pokrój na pół lub na 4 części ( w zależności od wielkości), polej odrobiną oleju i dopraw do smaku ulubionymi przyprawami (papryka, sól, pieprz,......). Przełóż na blaszkę i wstaw po 15 min od włożenia mięsa do piekarnika, na górny poziom. Po kolejnych 15 min wstaw blaszkę z przygotowanymi jabłkami na środkowy poziom i piecz kolejne 15-20 min.
Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienna. Do środka wlej odrobinę miodu i ułóż wiśnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.