piątek, 16 sierpnia 2013

Kokosowa nutella

Kokosowa nutella. Czyż nie brzmi kusząco? 
Dla fanów kokosa jak znalazł. Sprawdza się na chrupkich tostach. Obstawiam, że na waflach, cz też ciastkach znajdzie zastosowanie. Moje dzieciaki wyjadały ją po prostu łyżeczką. Po wyjęciu z lodówki można nią normalnie smarować pieczywo.

Składniki:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl mleka w proszku
  • kilka kropel zapach waniliowego
  • cukier do smaku
  • ok 75 g masła lub margaryny
Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy je do uzyskania przynajmniej konsystencji mokrego piasku. Należy robić często przerwy, aby nie spalić blendera.
Do tego wlewamy szklankę gorącego mleka i nadal miksujemy przez kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy ok 2 min. Słodzimy do smaku, dodajemy kilka kropel zapachu i wkładamy masło/margarynę. mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i najlepiej mikserem mieszamy. Mogą robi nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Czekamy aż wystygnie, przekładamy do pojemnika docelowego i wkładamy do lodówki.
Życzę smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.