czwartek, 18 maja 2017

Kocie oczka / usta Adama







































  Ciasto, które urzeka swoim zjawiskowym wyglądem,

 pieści nasze zmysły ciekawą teksturą i znakomitym smakiem. 

Jest to wypiek przygotowywany czasem w moim rodzinnym domu  podczas ważnych wydarzeń, zawsze towarzyszą mu miłe emocje. Kojarzone jest z ciepłem. miłością i możliwością dzielenia się z innym, którzy akurat na nie tego dnia zasłużyli ;).
Zbliża się wielkimi krokami 21.05.2017r. -"Światowy Dzień Pieczenia z Kasią" i nadarza się kolejna wspaniała okazja, aby obdarować tym smakołykiem osobę, która dużo dla mnie znaczy. Wybierz osobę, swój ulubiony wypiek i świętuj razem z KOSTKĄ DO PIECZENIA KASIA. 
Osoba, którą ja wybrałam, jest zawsze obok, kiedy jej potrzebuję. Nie ważne, czy są to szczęśliwe chwile, czy momenty w których wali mi się cały świat. Matka, żona, sąsiadka i świetna przyjaciółka. Znamy się od wielu lat, wspólnie spędzamy większość wolnego czasu razem z naszymi niesfornymi dziećmi przy pysznej kawie i godzinnych rozmowach. Jednakże nie ważne co się dzieje, ona jest gdzieś obok i mam tą świadomość, że zawsze będę mogła na nią liczyć. Kochana - dziękuję Ci za to wsparcie w ostatnim bardzo ciężkim dla mnie czasie. Okrutna strata jakiej doświadczyłam niedawno, uświadomiła mi również, że mam świetną przyjaciółkę. Więc z dziką rozkoszą mam chęć usiąść razem z Tobą przy kawie i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia sięgać po kolejne kawałki ciasta, zerkając co robią nasze dzieci. Bardzo to lubię.



Wykonanie ciasta nie jest trudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca.

Ciasto:

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szkl mąki
  • 250 ml mleka
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 opakowania małych biszkoptów 
  • marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów 
Masa budyniowa:
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 - 3/4 szkl cukru 
  • cukier waniliowy
  • 250 g kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany smak
Polewa
  • 1/2 kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany smak 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny 
Wykonanie:


Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowanie ciasta będzie bezkolizyjne i uzyskamy wspaniały efekt.


Biszkopty przekładamy powidłami i składamy po dwa łącząc je spodami. gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy jajka stale miksując po każdym dodaniu. Do tak przygotowanej masy wsypujemy kakao, przesianą mąkę *, dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i 250 ml  mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki z wcześniej przygotowanymi biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180° C stopni i od razu zmniejszamy ją do 160° C . Ciasto pieczemy ok 30-40 min.

Z 750 ml mleka odlewamy ok 3/4 szklanki. Pozostała część zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 3/4 szklanki mleka mieszamy dokładnie obie mąki i wlewamy tak powstała mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy całość szybko i intensywnie, aż uzyskamy bardzo gęstą i jednolitą konsystencję. Odstawiamy ją do wystudzenia.
250 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra smak maślany ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie partiami dodajemy wystudzoną masę budyniową stale ucierając. Gotową masą budyniową pokrywamy upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadzamy ją po całości.


Żelatynę zalewamy 3 łyżami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy ją do napęcznienia.
Do rondelka wkładamy 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra maślany smak i ją roztapiamy. Dodajemy następnie śmietanę, cukier puder, kakao i całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy całość do jej całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Polewamy polewą nasze ciasto i wstawimy gotowe na ok 2-3 godziny do lodówki.



Nie pozostaje mi nic innego teraz jak kolejny raz zachęcić 
Was Kochani do wypróbowania tego wspaniałego ciasta i podzielenia się nim, lub innym wspaniałym wypiekiem z ukochaną osobą. Wykorzystajmy ten dzień 21.05.2107 r. 
Światowego Pieczenia z Kasią, aby pokazać drugiej osobie, że nam na niej zależy, podziękujmy jej za to, że jest. 
Pokażmy, że w życiu liczą się drobne gesty, dobro wraca, a dzielenie się sprawia prawdziwą przyjemność.
Mieć ciastko i zjeść je z kimś kogo lubimy, to naprawdę coś wspaniałego.







28 komentarzy:

  1. Ciasto fajnie wygląda, Wpada w oko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto, smak napewno rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne! Koniecznie trzeba wyprobowac. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję 😆 Zachęcam do przyłączenia się do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzowskie wykonanie aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super wygląda :) trzeba wyprbóbować

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm napewno skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda, ale czytanie takich stron o tej porze powinno być zabronione ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł. wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda :) Robię podobne, ale mi nigdy tak ładnie nie wychodzi. Twoje wygląda rewelacyjnie - jak na wystawę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O kobietko, ale Ty masz talent do pieczenia! Będę zaglądała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. This article contains fantastic genuine thinking. The informational content here shows that things are not so black and white.
    I feel smarter from just reading this. Keep sharing.

    OdpowiedzUsuń
  16. I don’t make it a habit to make comments on many articles, however this
    one deserves attention. I agree with the information you've
    written so beautifully here. Thanks a lot.

    OdpowiedzUsuń
  17. I like this post, enjoyed this one thanks for posting.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.