Ciasto, które urzeka swoim zjawiskowym wyglądem,
pieści nasze zmysły ciekawą teksturą i znakomitym smakiem.
Jest to wypiek przygotowywany czasem w moim rodzinnym domu podczas ważnych wydarzeń, zawsze towarzyszą mu miłe emocje. Kojarzone jest z ciepłem. miłością i możliwością dzielenia się z innym, którzy akurat na nie tego dnia zasłużyli ;).
Zbliża się wielkimi krokami 21.05.2017r. -"Światowy Dzień Pieczenia z Kasią" i nadarza się kolejna wspaniała okazja, aby obdarować tym smakołykiem osobę, która dużo dla mnie znaczy. Wybierz osobę, swój ulubiony wypiek i świętuj razem z KOSTKĄ DO PIECZENIA KASIA.
Osoba, którą ja wybrałam, jest zawsze obok, kiedy jej potrzebuję. Nie ważne, czy są to szczęśliwe chwile, czy momenty w których wali mi się cały świat. Matka, żona, sąsiadka i świetna przyjaciółka. Znamy się od wielu lat, wspólnie spędzamy większość wolnego czasu razem z naszymi niesfornymi dziećmi przy pysznej kawie i godzinnych rozmowach. Jednakże nie ważne co się dzieje, ona jest gdzieś obok i mam tą świadomość, że zawsze będę mogła na nią liczyć. Kochana - dziękuję Ci za to wsparcie w ostatnim bardzo ciężkim dla mnie czasie. Okrutna strata jakiej doświadczyłam niedawno, uświadomiła mi również, że mam świetną przyjaciółkę. Więc z dziką rozkoszą mam chęć usiąść razem z Tobą przy kawie i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia sięgać po kolejne kawałki ciasta, zerkając co robią nasze dzieci. Bardzo to lubię.
Osoba, którą ja wybrałam, jest zawsze obok, kiedy jej potrzebuję. Nie ważne, czy są to szczęśliwe chwile, czy momenty w których wali mi się cały świat. Matka, żona, sąsiadka i świetna przyjaciółka. Znamy się od wielu lat, wspólnie spędzamy większość wolnego czasu razem z naszymi niesfornymi dziećmi przy pysznej kawie i godzinnych rozmowach. Jednakże nie ważne co się dzieje, ona jest gdzieś obok i mam tą świadomość, że zawsze będę mogła na nią liczyć. Kochana - dziękuję Ci za to wsparcie w ostatnim bardzo ciężkim dla mnie czasie. Okrutna strata jakiej doświadczyłam niedawno, uświadomiła mi również, że mam świetną przyjaciółkę. Więc z dziką rozkoszą mam chęć usiąść razem z Tobą przy kawie i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia sięgać po kolejne kawałki ciasta, zerkając co robią nasze dzieci. Bardzo to lubię.
Wykonanie ciasta nie jest trudne, ale odrobinkę czasochłonne, jednak kiedy włożymy w nie jeszcze troszkę serca zobaczymy, że się to opłaca.
Ciasto:
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany smak
- 2 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 szkl mąki
- 250 ml mleka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 opakowania małych biszkoptów
- marmolada/powidła do przełożenia biszkoptów
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 - 3/4 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 250 g kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany smak
Polewa
- 1/2 kostki do Pieczenia Kasia Ekstra maślany smak
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopty przekładamy powidłami i składamy po dwa łącząc je spodami. gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy jajka stale miksując po każdym dodaniu. Do tak przygotowanej masy wsypujemy kakao, przesianą mąkę *, dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i 250 ml mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki z wcześniej przygotowanymi biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180° C stopni i od razu zmniejszamy ją do 160° C . Ciasto pieczemy ok 30-40 min.
Z 750 ml mleka odlewamy ok 3/4 szklanki. Pozostała część zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 3/4 szklanki mleka mieszamy dokładnie obie mąki i wlewamy tak powstała mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy całość szybko i intensywnie, aż uzyskamy bardzo gęstą i jednolitą konsystencję. Odstawiamy ją do wystudzenia.
250 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra smak maślany ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie partiami dodajemy wystudzoną masę budyniową stale ucierając. Gotową masą budyniową pokrywamy upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadzamy ją po całości.
Żelatynę zalewamy 3 łyżami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy ją do napęcznienia.
Do rondelka wkładamy 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra maślany smak i ją roztapiamy. Dodajemy następnie śmietanę, cukier puder, kakao i całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy całość do jej całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Polewamy polewą nasze ciasto i wstawimy gotowe na ok 2-3 godziny do lodówki.
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu przygotowanie ciasta będzie bezkolizyjne i uzyskamy wspaniały efekt.
Biszkopty przekładamy powidłami i składamy po dwa łącząc je spodami. gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kostkę do pieczenia Kasia, ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę.
Następnie dodajemy jajka stale miksując po każdym dodaniu. Do tak przygotowanej masy wsypujemy kakao, przesianą mąkę *, dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i 250 ml mleka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki z wcześniej przygotowanymi biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180° C stopni i od razu zmniejszamy ją do 160° C . Ciasto pieczemy ok 30-40 min.
Z 750 ml mleka odlewamy ok 3/4 szklanki. Pozostała część zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W 3/4 szklanki mleka mieszamy dokładnie obie mąki i wlewamy tak powstała mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszamy całość szybko i intensywnie, aż uzyskamy bardzo gęstą i jednolitą konsystencję. Odstawiamy ją do wystudzenia.
250 g kostki do pieczenia Kasia Ekstra smak maślany ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie partiami dodajemy wystudzoną masę budyniową stale ucierając. Gotową masą budyniową pokrywamy upieczone i wystudzone ciasto. Rozprowadzamy ją po całości.
Żelatynę zalewamy 3 łyżami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy ją do napęcznienia.
Do rondelka wkładamy 1/2 kostki do pieczenia Kasia Ekstra maślany smak i ją roztapiamy. Dodajemy następnie śmietanę, cukier puder, kakao i całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy całość do jej całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Polewamy polewą nasze ciasto i wstawimy gotowe na ok 2-3 godziny do lodówki.
Nie pozostaje mi nic innego teraz jak kolejny raz zachęcić
Was Kochani do wypróbowania tego wspaniałego ciasta i podzielenia się nim, lub innym wspaniałym wypiekiem z ukochaną osobą. Wykorzystajmy ten dzień 21.05.2107 r.
Światowego Pieczenia z Kasią, aby pokazać drugiej osobie, że nam na niej zależy, podziękujmy jej za to, że jest.
Światowego Pieczenia z Kasią, aby pokazać drugiej osobie, że nam na niej zależy, podziękujmy jej za to, że jest.
Pokażmy, że w życiu liczą się drobne gesty, dobro wraca, a dzielenie się sprawia prawdziwą przyjemność.
Mieć ciastko i zjeść je z kimś kogo lubimy, to naprawdę coś wspaniałego.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCiasto fajnie wygląda, Wpada w oko.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, smak napewno rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńWow cudo
OdpowiedzUsuńAle fajne! Koniecznie trzeba wyprobowac. Mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo efektowne ciasto!
OdpowiedzUsuńbardzo efektowne ciasto!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję 😆 Zachęcam do przyłączenia się do akcji.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne :*
OdpowiedzUsuńMistrzowskie wykonanie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :) trzeba wyprbóbować
OdpowiedzUsuńmmm napewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńWyglada super smakowicie:)
OdpowiedzUsuńsmakowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
OdpowiedzUsuńPiotr
Polecam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale czytanie takich stron o tej porze powinno być zabronione ;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł. wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Robię podobne, ale mi nigdy tak ładnie nie wychodzi. Twoje wygląda rewelacyjnie - jak na wystawę :)
OdpowiedzUsuńO kobietko, ale Ty masz talent do pieczenia! Będę zaglądała :)
OdpowiedzUsuńThis article contains fantastic genuine thinking. The informational content here shows that things are not so black and white.
OdpowiedzUsuńI feel smarter from just reading this. Keep sharing.
I don’t make it a habit to make comments on many articles, however this
OdpowiedzUsuńone deserves attention. I agree with the information you've
written so beautifully here. Thanks a lot.
I like this post, enjoyed this one thanks for posting.
OdpowiedzUsuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuń