Jedne z fajniejszych warsztatów na jakie zostałam zaproszona. Brzuch bolał mnie od ilości próbowanych smakołyków, jak i od śmiechu. Atmosfera była naprawdę przednia. Wszystkim dopisywały humory, uśmiech nie znikał, a ja zatraciłam się w tych wszechogarniających wspaniałych zapachach.
Warsztaty Kurczak Zagrodowy poprowadził fantastyczny kucharz - Andrzej Polan, nie zabrakło przedstawicieli marki. Całość poprzedziła prelekcja o kurczaku, którego później wszyscy mieli za zadanie przygotować pod kilkoma wspaniałymi postaciami. Dzięki temu dowiedziałam się wielu ciekawostek na temat Zagrodowego, co upewniło mnie co do kilku mitów związanych z drobiem. Zwierzęta są chowane w rodzinnych gospodarstwach położonych w najczystszym obszarze Polski - Podlasiu. Rosną o połowę dłużej niż kurczaki na zwykłych fermach. Są karmione wyłącznie specjalnie wyselekcjonowaną karmą rośliną wolną od GMO, antybiotyków i hormonów.
Kurczak, który dostał antybiotyk (bo nie było już innego wyjścia) przestaje być zagrodowym. Sama budowa i struktura mięśni zasadniczo różni się od tego, które jest powszechnie kupowane. Zagrodowy skradł moje serce, choć mieszkając prawie w sercu Podlasia nie widuję Kurczaka Zagrodowego na półkach sklepowych :(.
Zdjęcia są autorstwa Julity Strzałkowskiej.
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym
Składniki:
- Piersi z kurczaka 4szt
- Tymianek świeży
- Rozmaryn świeży
- Cytryna 2szt
- Sól i pieprz
- Oliwa wędzona
- Masło klarowane
Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i
skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem,
dopiekamy ewentualnie w piekarniku.
Składniki:
- Kuskus 200g
- Sok z cytryny
- Sól
- Olej rzepakowy
Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą
zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza
napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.
Składniki:
- Bazylia 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Bulion drobiowy 400ml
- Masło 1 łyżka
- Ser dojrzewający typu bursztyn100g
Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy
masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy
niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono,
najlepiej w głębokim talerzu.
ciekawa sprawa z tym rosołem bazyliowym
OdpowiedzUsuńWarsztaty jak widzę udane, a danie aż ślinotoku dostaję ;)
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo że warsztaty przebiegły pomyślnie ;) Miła atmosfera to podstawa :D
OdpowiedzUsuńTo były naprawdę świetne i wartościowe warsztaty.
UsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń