piątek, 9 grudnia 2016

Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem


                 Jedne z fajniejszych warsztatów na jakie zostałam zaproszona. Brzuch bolał mnie od ilości próbowanych smakołyków, jak i od śmiechu. Atmosfera była naprawdę przednia. Wszystkim dopisywały humory, uśmiech nie znikał, a ja zatraciłam się w tych wszechogarniających wspaniałych zapachach. 
Warsztaty Kurczak Zagrodowy poprowadził fantastyczny kucharz - Andrzej Polan, nie zabrakło przedstawicieli marki. Całość poprzedziła prelekcja o kurczaku, którego później wszyscy mieli za zadanie przygotować pod kilkoma wspaniałymi postaciami. Dzięki temu dowiedziałam się wielu ciekawostek na temat Zagrodowego, co upewniło mnie co do kilku mitów związanych z drobiem. Zwierzęta są chowane w rodzinnych  gospodarstwach położonych w najczystszym obszarze Polski - Podlasiu. Rosną o połowę dłużej niż kurczaki na zwykłych fermach. Są karmione wyłącznie specjalnie wyselekcjonowaną karmą rośliną wolną od GMO, antybiotyków i hormonów. 
Kurczak, który dostał antybiotyk (bo nie było już innego wyjścia) przestaje być zagrodowym. Sama budowa i struktura mięśni zasadniczo różni się od tego, które jest powszechnie kupowane. Zagrodowy skradł moje serce, choć mieszkając prawie w sercu Podlasia nie widuję Kurczaka Zagrodowego na półkach sklepowych :(. 
Zdjęcia są autorstwa Julity Strzałkowskiej. 










Nasz warsztatowy team w składzie: ja, Ola, Asia i Dorota przygotowałyśmy dosłowną petardę w postaci :






Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym

Składniki:
  • Piersi z kurczaka 4szt
  • Tymianek świeży
  • Rozmaryn świeży
  • Cytryna  2szt
  • Sól i pieprz
  • Oliwa wędzona
  • Masło klarowane


Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.

Składniki:
  • Kuskus 200g
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Olej rzepakowy 


Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna.

Składniki:
  • Bazylia  1 pęczek
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Bulion drobiowy 400ml
  • Masło 1 łyżka
  • Ser dojrzewający typu bursztyn100g


Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.

5 komentarzy:

  1. ciekawa sprawa z tym rosołem bazyliowym

    OdpowiedzUsuń
  2. Warsztaty jak widzę udane, a danie aż ślinotoku dostaję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje się bardzo że warsztaty przebiegły pomyślnie ;) Miła atmosfera to podstawa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To były naprawdę świetne i wartościowe warsztaty.

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.