Pyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi się o powtórkę. Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko....
Gorąco polecam!
Składniki:
- 200 g margaryny/masła
- 150 g maku
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g wiórek kokosowych
- 80 g cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 350 ml mleka
- 100-150 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 4 żółtka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując.
Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i
delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy
na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20
minut.
Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym
mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i
przygotowujemy budyń intensywnie mieszając.
Miękką margarynę/masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce
zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na
koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy.
Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go
drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.
Kusi mnie od dawna, muszę w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie wygląda pięknie :)
A skąd pochodzi przepis?
OdpowiedzUsuńPrzepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
UsuńCzy cale ciasto moge upiec w jednej tortownicy i przekroic?
OdpowiedzUsuńTak realnie patrząc chyba nie powinno być to problemem.
Usuńrozumiem że 4 żółtka do ciasta i 4 do kremu?
OdpowiedzUsuńTak. Dobrze Pani zrozumiała.
UsuńBardzo ładnie wygląda muszę skusić się i upiec
OdpowiedzUsuńA w jaki sposób mak ??surowy ??mielony ? Bo to też istotne?
OdpowiedzUsuńMak suchy.
Usuńto ciasto nie ma mąki?
OdpowiedzUsuńNie ma.
UsuńA czy mak przygotowujemy w jakiś sposób, parzymy, mielimy?
OdpowiedzUsuńDajemy suchy.
UsuńUpiekę chyba dopiero na święta. Dziękuję za fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńSuper. Polecam.
UsuńMak cały czy mielony?
OdpowiedzUsuńMak suchy, bez obróbki.
Usuń