Strony

niedziela, 28 czerwca 2015

Sałata ze szczypiorem


Najbardziej banalne wykonanie sałaty, 
które jest jak dla mnie idealne do obiadu, jako szybka alternatywa dodatków do grilla, ogniska na działce. 
W sumie wystarczą jedynie 4 składniki i jest gotowa.
Podana na porcelanie Bogucice Istria ;)

Składniki:
  • sałata 1 duża główka
  • mała śmietana 12-18%
  • szczypiorek
  • sól
Wykonanie:
Sałatę dokładnie przebieramy,  myjemy i osuszamy. Szczypiorek kroimy drobno. Śmietanę solimy do smaku i łączymy wszystko razem. W wersji bardziej wypasionej możemy dodać pokrojoną rzodkiewkę i np ogórka. Czasem dodaję odrobinę pieprzu ziołowego. Osobiście opcja z cukrem u mnie nie przechodzi ;).

piątek, 26 czerwca 2015

Galaretka z płatków róży.

 Sezon różany w pełni, a ja czuje się
 jak ryba w wodzie otoczona pięknem i zapachem tych kwiatów. Była już nalewka z płatków, ucierane z cukrem, cukier, syrop... Wiec przyszedł czas na galaretkę. 
Jest ona boska do świeżej, jeszcze ciepłej bułki z masłem.  Pomysł podsunęła mi autorka bloga Eteryczne gotowanie
Śniadanie podane na pięknej porcelanie Bogucice- Malta, Agawa platin

Składniki:
  • miseczka płatków pachnącej  róży pozbawionych białych końcówek
  • 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku
  • 1 litr wody
  • 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant
  • sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny.  Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką garnek i odstawiamy na ok 24 h. Następnego dnia wsypujemy fiks i zagotowujemy. Gotujemy mieszając ok 2-3 min. Następnie przelewamy do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcamy i odstawiamy odwrócone do wystudzenia. Kiedy są jeszcze ciepłe odwracamy i gotowe.
Można przed zagotowaniem z fiksem przelać nasza galaretkę z płatków róży przecedzić. Mi osobiście płatki nie przeszkadzają i uważam że dodają uroku.
Kolejna rzecz jaką chciałabym przypomnieć to fakt, że każde płatki róży są jadalne. Jedynym wyjątkiem są te z kwiaciarni, rosnące przy drodze, lub pryskane chemią.
Obcinając jasną końcówkę płatka pozbawiamy go specyficznej goryczki.
Polecam Wam galaretkę z płatków róży,  bo jest naprawdę zjawiskowa. Zabawy jest sporo, ale efekt warty naszej pracy.


poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tatar -befsztyk tatarski



Ile domów tyle przepisów. U mnie zawsze prosto, bez udziwnień. 
Ta opcja jest dla nas tą najlepszą.
Składniki:
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • pół szkl oleju np słonecznikowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • ogórki kiszone
  • cebula
Wykonanie:
Mięso mielemy w maszynce/drobno siekamy/skrobiemy. Dokładnie wyrabiamy dodając sól, pieprz, żółtka i olej.
Podajemy w towarzystwie posiekanej drobno cebuli i ogórków. 

środa, 17 czerwca 2015

Konkurs urodzinowy wyniki.

Impreza urodzinowa była boska. Goście dopisali i nie szczędzili fenomenalnych prezentów. 
Po burzliwych naradach udało się wyłonić nam zwycięskie grono.
Jeszcze raz dziękuję Wam Kochani serdecznie za wspólną wspaniałą zabaw. 
 Sponsorom za wszelką pomoc w zorganizowaniu konkursu. 
Jak również za wspaniałą niespodziankę. Dziś nie 10 a 14 osób zostanie nagrodzonych. 
 
Nie ma miejsc 1,2,3.... Każde ze zgłoszeń zasługuje na wyróżnienie, ale zasady są zasadami.
Kolejność jest przypadkowa:

 Izabela Piasecka 
 Babinki na urodzinki 
Zestaw makaronów od Makarony Ploskie

 Sandra Siebert
Tort Snikers

Wałek do ciasta od Grawerujemy.pl


Marta Sztabińska 
Malinowy Pocałunek 
Zestaw : naczynie żaroodporne z podgrzewaczem plus kabanosy (klasyczne, chilli, z pieprzem, drobiowe) od  Pekpol


Magdalena Pietera
Sałatka ze śledzi z ciecierzycą.
Zestaw drewniana łyżka i widelec od Grawerujemy.pl


Angelika i Monika Kuczma 
Wytrawny torcik z groszku i jarmużu
 Większa deska do krojenia od Grawerujemy.pl



Marta Grzegorczyk
Shot Smerfetka 
Zestaw makaronów od Makarony Ploskie
 


Barbara Markowska
Sałatka
Fartuch od Fit&Easy


Adam Olender 
Portobello-  kolorowa pizzerka z parowaru
 
 Zestaw makaronów od Makarony Ploskie


Kobiece myśli
Pralinki kafelkowe z ajerkoniakiem

Nóż drewniany do masła od Grawerujemy.pl


 Anna Kowal-Gąska
Zaplatańce
Mniejsza deska do krojenia od Grawerujemy.pl


Kasia Kot
Nalewka poziomkowa

Zestaw kubek i pojemnik na chleb od Wasa



Aleksandra Binęda
Lazania czekoladowo-waniliowa z lodami truskawkowymi

Fartuch od Fit&Easy




Dorota C
Befsztyk tatarski
 Zestaw kubek i pojemnik na chleb Wasa


 Justyna Witkowska 
Sernik czekoladowy
Kuferek produktów od Mlekovita 



Wszystkich szczęśliwców poproszę o kontakt mailowy: ewrylka@gmail.com, lub przez wiadomość prywatną na FB.w ciągu 2 najbliższych dni (czyli do końca dnia19.06.2015 r.).  Nie wykonanie tej czynności dyskwalifikuje daną osobę i nagroda przechodzi do kolejnej osoby z listy.
Jeszcze raz gratuluję nagrodzonym i dziękuję za wspólną zabawę, za te wspaniałe 2 lata razem.




piątek, 12 czerwca 2015

Pomidorki faszerowane serkiem kremowym

 























Kolejna szybka propozycja na przekąskę.


Składniki:
  • opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g
  • opakowanie setka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 2 g agaru 


Wykonanie:
Ocet łączymy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę gotujemy i odstawiamy aby delikatnie ostygło. Następnie nabieramy płyn w strzykawkę i z wysokości ok 15 cm wpuszczamy po kropelce do mocno schłodzonego oleju.
Pomidorki myjemy, osuszamy i ścinamy górę. Delikatnie wyjmujemy miąższ i napełniamy je serkiem.  Dekorujemy odsączonym z oleju kawiorem z octu.
Szybko, prosto i bardzo smacznie ;). Czy trzeba czegoś więcej?

30 minut z Apetiną

wtorek, 9 czerwca 2015

Pomidory z kremowym serkiem, szparagami i żelką z octu balsamicznego


Szybkie, smaczne i cieszące oko.

Składniki:
  • pomidory
  • pęczek zielonych szparagów
  • serek kremowy  Arla Apetina pomidory z bazylią
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 2 g agaru
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Doprowadzamy do wrzenia wodę w garnku, delikatnie ją solimy i gotujemy nasze szparagi ok 5 min. W tym samym czasie łączymy ocet balsamiczny z agarem i zagotowujemy. Po chwili wylewamy cześć na płaską tacę cienką warstwą i odstawiamy do zastygnięcia.
Pomidory kroimy w plastry i przechodzimy do złożenia naszej przekąski. Na talerzu układamy plaster pomidora następnie ukrojony kawałek żelki balsamicznej, serek kremowy, szparagi, pomidor, żelka, serek, szparagi, pomidor. Dekorujemy wedle naszego gustu i upodobania. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.
W ten sposób w ciągu niecałych 30 min możemy zaserwować świetna Przekąskę naszym gościom. 



30 minut z Apetiną

niedziela, 7 czerwca 2015

Szparagi w boczku


Sezon szparagowy w pełni. Najprostsze rozwiązania 
są chyba najlepsze. 
My uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane.


Składniki:
  • pęczek szparagów zielonych 
  • cieniutkie plasterki wędzonego boczku
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku.






  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf



  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf

  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf
  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf
  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf
  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf
  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf

  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf

  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf
  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag)
  • ew. mielony pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną.  Zawijamy szparagi w plastry boczku. Układamy na grillu lub patelni grillowej i czekamy aż boczek ładnie się przyrumieni z każdej ze stron.
Mogą być dodatkiem do innych dań, można je podać z czosnkową bagietką, można podkradać prosto z grilla :)
Smacznego!
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/szparagi-w-boczku.html#sthash.nrDODCVB.dpuf

wtorek, 2 czerwca 2015

Orzeźwiająca rabarbarowa lemoniada z lekką nutą melisy.

Pamiętam, że kiedyś nie przepadłam za rabarbarem. Smaki się zmieniają i z utęsknieniem oczekuję wiosny i sezonu na niego. Nic tak nie sprawia mi frajdy jak szklanka kompotu lub lemoniady z rabarbarem. 














Składniki:
  • ładny pęczek rabarbaru
  • ok 200 g truskawek
  • sok z cytryny
  •  łodyga melisy
  • 2  saszetki melisy z pomarańczą Posti
  • cukier do smaku
  • laska wanilii /cukier waniliowy 

Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w małe  kawałki. Wkładamy je do garnka razem z truskawkami  i zalewamy wodą tak aby była ona ok 2 cm powyżej. Dosypujemy cukier (później można bardziej dosłodzić do smaku), rozkrojoną laskę wanilii i melisę.  Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do wystudzenia (ewentualnie dosładzamy do smaku) i przecedzamy przez sito pozwalając, aby płyn ściekał samoistnie. Następnie 2 saszetki melisy zaparzamy w szklance gorącej wody i dolewamy do odcedzonego płynu. Wlewamy również sok z cytryny mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Kiedy się mocno schłodzi dolewamy wodę mineralną (do smaku) gazowaną lub nie. Podajemy np z lodem, plastrami cytryny i listkami melisy.

Przepis na ziołowe orzeźwienie

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Konkurs z okazji 2 urodzin bloga.





Niebawem Blog Malinowe Pocałunki będzie świętował swoje drugie urodziny. 
Przez  ten czas udało mi się opublikować  prawie 300 postów, jest nas 2000 na FB. 
Niezmiernie się cieszę z faktu, iż  wspólnymi siłami udało nam się to wszystko osiągnąć.  
 Bez Was i Waszego wsparcia Malinowe straciłyby swój osobliwy charakter
 i zniknęły by w sieci. 

Dlatego też chcąc podziękować Wam za te wspaniałe 2 lata, razem z zaprzyjaźnionymi firmami zapraszam Was wszystkich bez wyjątku na Urodzinowy Konkurs.



https://grawerujemy.pl/



https://www.facebook.com/PekpolSA

http://www.wasa.pl/
http://www.mlekovita.com.pl/

http://www.fitandeasy.pl/pl/


http://www.makaronypolskie.pl/


Uwierzcie mi, jest o co powalczyć ;) Wygrywa aż 10 osób, ale może okazać się że ta liczba się zwiększy ;)

- spersonalizowany wałek -Grawerujemy.pl

- spersonalizowana deska szt 2. -Grawerujemy.pl

-zestaw : naczynie żaroodporne z podgrzewaczem plus kabanosy (klasyczne, chilli, z pieprzem, drobiowe)- firma Pekpol

 
- 1 kuferek produktów Mlekovita 

- zestaw Makaronów Polskich x 3

- zestaw: kubek i pojemnik na chrupkie pieczywo Wasa

- deska Fit&Easy

*zdjęcia są wyłącznie poglądowe.

Zadanie konkursowe będzie polegało na napisaniu pod tym postem życzeń urodzinowych dla mnie i „przyniesieniu” jakiegoś smakołyku na organizowaną imprezę. Może to być przekąska, deser, danie główne, wyskokowe drinki…
Jest nas tyle osób (około 2000) więc musicie mi pomóc jakoś Was Kochani wszystkich ugościć ;)
Zdjęcia Waszych smakołyków z przepisem należy przesłać na maila ewrylka@gmail.com w tytule wpisując konkurs  lub umieszczać bezpośrednio na stronie jako posty użytkowników. https://www.facebook.com/MalinowePocalunki
Będzie nam bardzo miło jak polubicie strony sponsorów jak również i moją. 




Regulamin zabawy.


  1. Konkurs trwa od 1.06.2015 r do 15.06.2015 r do godz 23:59. 
  2.  Wybór i ogłoszenie wyników do 3 dni od zakończenia konkursu. 
  3.  Każdy może dodać max 3 zgłoszenia z zastrzeżeniem, że jeden uczestnik może wygrać jedną nagrodę. 
  4.  Uczestnik Konkursu może zgłosić wyłącznie treści, które są wynikiem jego osobistej twórczości, nie naruszają przepisów prawa, prawem chronionych dóbr osób lub podmiotów trzecich, ani też praw na dobrach niematerialnych oraz do których przysługują mu pełne, niczym nieograniczone autorskie prawa majątkowe
  5. Dane osobowe Uczestników będą przetwarzane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji Konkursu, w tym przypadku Uczestników, którym została przyznana Nagroda, o której mowa, w celu jej dostarczenia. 
  6.  Podanie danych osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednak niezbędne w celu  odbioru Nagród. 
  7.  Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych. Nie jest w żaden sposób powiązany z Facebook. 
  8.  Nagrody będą wysyłane przez sponsorów jedynie na terenie Polski, na adres podany przez laureata w mailu w ciągu 14 dni od zakończenia konkursu.
  9. Wszystkie konkursowe prace zostaną umieszczone w specjalnie utworzonym albumie na FB.


Powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać pierwszych zgłoszeń.
Więc zaczynamy ;)