Pamiętam, że kiedyś nie przepadłam za rabarbarem. Smaki się zmieniają i z utęsknieniem oczekuję wiosny i sezonu na niego. Nic tak nie sprawia mi frajdy jak szklanka kompotu lub lemoniady z rabarbarem.
- ładny pęczek rabarbaru
- ok 200 g truskawek
- sok z cytryny
- łodyga melisy
- 2 saszetki melisy z pomarańczą Posti
- cukier do smaku
- laska wanilii /cukier waniliowy
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki. Wkładamy je do garnka razem z truskawkami i zalewamy wodą tak aby była ona ok 2 cm powyżej. Dosypujemy cukier (później można bardziej dosłodzić do smaku), rozkrojoną laskę wanilii i melisę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do wystudzenia (ewentualnie dosładzamy do smaku) i przecedzamy przez sito pozwalając, aby płyn ściekał samoistnie. Następnie 2 saszetki melisy zaparzamy w szklance gorącej wody i dolewamy do odcedzonego płynu. Wlewamy również sok z cytryny mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Kiedy się mocno schłodzi dolewamy wodę mineralną (do smaku) gazowaną lub nie. Podajemy np z lodem, plastrami cytryny i listkami melisy.
Pyszna lemoniadka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Naprawdę jest pyszna :)
UsuńLemoniada idealna na zbliżające się upały ;)
OdpowiedzUsuńTaką lemoniadę to chętnie wypiję;)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle orzeźwiająco i z pewnością świetnie smakuje. Żałuję, że oberwałam już wszystkie łodygi rabarbaru, bo z chęcią bym wypróbowała przepis natychmiast!
OdpowiedzUsuńNa letnie upały, jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń