Pozostając w temacie połączenia whisky, "koli" i fenomenalnej czekolady. Kultowy drink w formie ciasta.
"Lemmy"
Składniki:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 125 g ciemnego gorzkiego kakao
- 240 ml gorącej wody
- 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy)
- 200-300 g cukru
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 50 ml whisky
- 150 g mąki tortowej
- łyżka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1l i napoju typu "kola"
- ok 250 ml śmietany kremówki
- 250 g sera mascarpone
- 20 ml whiskey/whisky
- ok200 g czekolady mlecznej np Blanche
- np maliny
Wykonanie:
Napój typu "kola" wlewamy do garnka i na dużym ogniu, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do kwadratowej blaszki o boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części.
Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone, 20 ml whisky i syrop "kolowy" ( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy na sztywno i przekładamy gotowym kremem ciasto.
Górę ciasta polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy np malinami.
Napój typu "kola" wlewamy do garnka i na dużym ogniu, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do kwadratowej blaszki o boku ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Kiedy wystygnie kroimy upieczone ciasto na 2-3 części.
Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone, 20 ml whisky i syrop "kolowy" ( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy na sztywno i przekładamy gotowym kremem ciasto.
Górę ciasta polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy np malinami.
przyznaję, że przepis bardzo mnie zaintrygował, zapisuję sobie, bo choć unikam coli mam ogromną ochotę spróbować tego ciasta
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuń