Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry,
jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek
należy jej się dedykowany deser.
Podany na fenomenalnej Martha platin prezentuje się bosko.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- okrągłe biszkopty
- 500 ml mleka Polskiego Mlekovita 3,2%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 g masła Masło Ekstra osełka
- wanilia
- pół opakowania małych bezów
Galaretki rozpuścić w w 500 ml wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki.
Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz.
<3
OdpowiedzUsuńAż miło popatrzeć, a co dopiero móc spróbować, wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńPolecam, ponieważ naprawdę jest pyszne :)
UsuńJakiej wielkości ma być tortownica?
OdpowiedzUsuń26-28 cm
UsuńFantastycznie się prezentuję.Truskawki pycha;))
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne :)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńKusząca ta twoja fantazja :)
OdpowiedzUsuńWitam, kolejny raz korzystałam z tego przepisu i wyszła przebajeczna pychota. Polecam Mleko WYPASIONE 3,2%, równie smaczne jak Mleko POLSKIE.
OdpowiedzUsuń