Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Kiszka z młodych ziemniaków z olejem rzepakowym.

Przysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS.
Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku.


Składniki:

  • 2 kg ziemniaków młodych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • kawałek kiełbasy jałowcowej GTS
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz czarny 
  •  jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją)

Wykonanie:
Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.
Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko taką się jadało. Osobiście wolę i bardziej preferuję jelita cienkie ;).
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, mąki i dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowane wcześniej jelita wiążemy na wykałaczce i napełniamy ziemniaczanym farszem (na płasko) Musimy pamiętać, aby nie napychać ich zbyt mocno, ponieważ podczas pieczenia nam pęknie.  Zakończamy tak samo na wykałaczce. Układamy na dużej blaszce  polanej olejem rzepakowym i odrobiną wody,  zostawiając spore odstępy i nakłuwamy ją wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170-180 stopni ok 60 min. Nasza kiszka powinna nam się pięknie zarumienić.
Można również tak przygotowaną kiszkę zamiast piec to ją parzyć ok. 1-1,5 godz. w wodzie o temperaturze 90 stopni. Taka kiszka jest idealna na grilla.



3 komentarze:

  1. witam,co zalewamy mlekiem goracym?kielbase czy starte ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna je surowe zamrozic a potem piec na grilu?

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.