Pyszna! Nie ukrywam bardzo słodka, karmelowa na kruchym cieście z dodatkiem oleju rzepakowego i żółtkiem jaja kaczego. Z wielką ilością orzeszków ziemnych ;). Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega -3, dlatego też jest stałym bywalcem w mojej kuchni i nie waham się go używać. Powinien być częścią naszej
codziennej diety. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe występujące w
oleju rzepakowym skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, a także
pomagają w walce z nadciśnieniem.
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- cukier waniliowy
- 1 żółtko jaja kaczego
- 300 g orzechów ziemnych (ja dałam pół na pół solone i nie)
- 360 g cukru
- 100 ml wody
- 100 g masła
- 100ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła.
Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem dolewamy wodę i gotujemy. Pilnujemy, aby karmel nam się nie spalił. Musi mieć kolor bursztynowy. Następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy masło i śmietankę. Musimy bardzo uważać, ponieważ jest to mieszanka wybuchowa i łatwo jest o poparzenie. Kiedy wszystko nam się ładnie połączy wstawiamy całość na gaz i gotujemy jeszcze poprzez chwilę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy nasze orzeszki i mieszamy, aby karmel dokładnie pokrył orzeszki. Całość wylewamy na upieczony i zimny spód tarty. Odstawiamy do wystudzenia.
Gotowe. Do porannej kawki jak znalazł.
Możemy również spód przygotować w klasyczny sposób. Korzystając z przepisu (TU).
snickers to mój ulubiony baton, więc i ta tarta chyba by mi bardzo smakowała :D
OdpowiedzUsuńZapewne ;).
UsuńJakiej wielkości jest forma?
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Pozdrawiam serdecznie !
OdpowiedzUsuń