Tak sobie pomyślałam, że taką przysłowiową wisienką wszystkich moich przepisów z użyciem oleju rzepakowego, jak również ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu.
A że piątek 13, więc nie mogło obejść się bez kłopotów,
jednak o tym napiszę później ;).
Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości dań, łatwy do odsączenia, smaczny i bardzo zdrowy!
Składniki i wykonanie
poszczególnych elementów tortu:
Biszkopt jasny:
·
5 jajek
·
1 szklanka cukru
·
1 szklanka mąki
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną
pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając. Następnie
dodajemy żółtka i olej stale miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy
papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40
min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy
ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce.
Biszkopt ciemny:
·
6 jajek
·
1 szkl cukru
·
3/4 szkl mąki
·
1/4 szkl kakao
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną
pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając. Następnie
dodajemy żółtka i olej stale miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy
papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40
min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy
ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce.
Nasączenie:
·
ok 1 l przegotowanej wody
·
ok 4-8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
·
cukier do smaku
·
kieliszek wódki
Krem Milky Way:
·
200 g batoników Milky Way
·
400 ml śmietany 30%
·
500 g sera mascarpone
Wykonanie:
Batony siekamy, dolewamy śmietanę
i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się batonów. Studzimy i wstawiamy do
lodówki najlepiej na całą noc, aby mocno się schłodziło.
Na drugi dzień dodajemy ser
mascarpone i ubijamy całość na puszystą masę.
Mus truskawkowy:
·
500-600 g truskawek
·
2 galaretki truskawkowe
·
cukier do smaku
Wykonanie:
2 galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej
przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i
z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru
(pamiętając, że galaretki są słodkie). Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i
dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby
wystygło.
Nasączenie:
Wodę łączymy z kawą i słodzimy do smaku.
Masa maślana:
·
125 g masła (w temp. pokojowej)
·
400 - 450 g cukru pudru
·
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier
puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się
łatwo rozprowadzał.
Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i
wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.
Dodatkowo:
·
masa cukrowa kolorowa (barwniki
do koloryzacji białej) ok półtora kg.
Wykonanie tortu:
Zimne biszkopty kroimy na pół
wzdłuż i w poprzek. Otrzymując z jednego biszkoptu 4 kwadraty.
Pierwszy blat układamy na paterze
i delikatnie go nasączamy (nie możemy zrobić tego za wiele, ponieważ tort
będzie pokryty ciężką masą cukrową), wykładamy część tężejącego musu
truskawkowego i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Nasączamy go delikatnie
i wykładamy część masy MilkyWay.
Tak postępujemy do wyczerpania
składników.
Całość smarujemy dokładnie masą
maślaną, starając się jak najwięcej wcisnąć jej w ciasto i wstawiamy do lodówki
na kilka godzin. Następnie dekorujemy tort masą cukrową.
I teraz z najszczerszą chęcią
chciałabym pokazać jak tort wyglądał w środku. Ale piątek 13 nie miałby swoje
mocy, gdyby wszystko było ok. Tak wiec wyjmując go z lodówki, nawet nie wiem
kiedy zostałam tylko z paterą w rękach. Tort w bardzo spektakularny sposób
spadł na ziemię... Ale liczę, że pech piątku 13 przyniesie mi choć troszkę
szczęścia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.