Strony

wtorek, 29 kwietnia 2014

Baba ziemniaczana.

Przysmak Podlasia. Babka ziemniaczana. 
W naszej rodzinie od pokoleń robiona tradycyjnie, z przepisu przekazywanego z matki na córkę. Bez zbędnych udziwnień - prosta klasyka. 
U mnie w rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni. 



































Składniki:

2 kg ziemniaków
500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku)
2 duże cebule
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
sól, pieprz czarny Kamis,
olej rzepakowy

Wykonanie:

Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy wędliny (również pokrojone w kostkę) i posiekaną cebulę. całość chwilkę smażymy. Dolewamy mleko i zagotowujemy całość. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (oczka do ziemniaków).  Ziemniaki łączymy dokładnie z gorącym mięsem i mlekiem, doprawiamy do smaku i wbijamy jaja. Dosypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i polewamy go olejem rzepakowym. Wylewamy naszą masę ziemniaczaną i wierzch dokładanie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę. Góra baby ziemniaczanej powinna mieć piękny brązowy kolor.
Gorąco polecam!


Wersja odsmażana na patelni.

4 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.