Chyba każdy z nas zna karpatkę. Ciasto, które zachwyca swoją iście
górzystą formą i pysznym budyniowym kremem.
Zazwyczaj obsypana cukrem pudrem.
Idealne ciasto, całkowicie bezpieczne ze względu na to, że większość ja zna i lubi. Bardzo szybie w przygotowaniu. Czasami można pójść sobie na skróty ;).
Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie.
- 125 g masła/margaryny
- szkl wody
- szkl mąki pszennej
- 4 jajka.
Przygotowanie:
Masło/margarynę należy zagotować z wodą. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy stale gotując. Kiedy ciasto połączy się i utworzy jednolitą bryłę, która robi się delikatnie szklista i pięknie odchodzi nam od dna uważamy ten etap za zakończony.
Odstawiamy z palnika i czekamy aż całkowicie mam wystygnie.
Kiedy ciasto jest całkowicie zimne dodajemy jajka i miksujemy/ucieramy je do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ją na pół.
Dwie formy 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nich nasze ciasto. Nie należy martwić się, że robimy to niedbale i jego powierzchnia nie jest równa.
Tak przygotowane blachy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 30 min.
Upieczone blaty karpatki wyjmujemy z blaszek i studzimy na kartce.
Kiedy są zimne przekładamy je ulubionym kremem.
Wiem, wiem... To nie jest za bardzo profesjonalne, ale w tym przypadku użyłam gotowej masy. Spowodowane było to faktem, że taką posiadałam na stanie w kuchni. Kolejną rzeczą jaka do mnie przemówiła był fakt, że do jej przygotowania potrzebne było jedynie mleko. Ta masa nie wymagała dodawania masła/margaryny.
Pod sam koniec miksowania dodałam do niej sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Efekt był taki, że karpatka po godzinie w lodówce zniknęła w ciągu 40 min.
Polecam.
moje jedno z ulubionych ciast , klasyczna jest pyszna a polecam swoją na szybko też smakuje i połowa pracy przy niej
OdpowiedzUsuńhttp://deptusiowyswat.blox.pl/2014/01/karpatka-na-krakersach.html
Znam, jest super, ale wolę tradycyjną. Choć niekiedy i taka znajduje miejsce na moim stole.
UsuńUwielbiam karpatkę mogłabym zjeść całą blaszkę takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie