Tort makaronowy na słodko? Dlaczego nie :).
Pomysł świetny, smak niebiański, przywołujący smaki dzieciństwa.
Składniki:
- 250 g makaronu pełnoziarnistego wstążki Międzybrodzki
- ok 4 łyżki likieru amaretto
- 1/2 szk rodzynek
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/4 szkl posiekanych orzechów włoskich/migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4-5 jabłek
- 450 g sera białego zmielonego trzykrotnie
- 50 g masła
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy amaretto i odstawiamy na kilkanaście minut. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce lekko ubijamy całe jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny i ser. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jabłka, orzechy i rodzynki, mieszamy dokładnie łyżką. Następnie powstałą masę łączymy z przygotowanym wcześniej makaronem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu plasterki masła. Przykrywamy dokładnie folią aluminiową z wierzchu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak ok 40 min. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy ok 15-20 min, aż wierzch zrobi się pięknie rumiany. Gotowy tort odstawiamy do przestudzenia. przed podanie obsypujemy go cukrem pudrem.
Niecodzienny składnik ten makaron. Nigdy nie smakowałam takiego ciasta. Może się odważę i spróbuję zrobić. Puki co zapisuję w swoim notesiku.
OdpowiedzUsuń