Strony

wtorek, 29 grudnia 2015

Świąteczny tort.


Święta to czas wyciszenia, spokoju...
Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią...
W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw.
Smakował bosko.
Porcelana Bogucice Antonio


Składniki:

  • 6 jajek
  • czubata szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy Delecta
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej
  • sok pomarańczowy do nasączenia
  • powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik
  • 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy)
  • 400 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g sera mascarpone
  • ok 2-4 łyżki cukru pudru
  • cynamon do smaku
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
  • kamyczki czekoladowe Delecta
  • zielony barwnik spożywczy
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g sera mascarpone 
  • cukier waniliowy Delekta
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:
Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min.
Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod  koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.
Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy  cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.






Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Frisco.pl uratował nasze Święta




Czasami zdarza się tak, że nic nie idzie po naszej myśli. Wszelkie plany biorą w łeb, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. 
Ten kto ma dodatkowo małe dzieci doskonale zdaje sobie sprawę, że nic nie można planować, na wszystko należy brać poprawki. 
Jednak dzięki Bogu istnieją proste rozwiązania, które potrafią uratować sytuację. 
Plany były piękne i górnolotne, w weekend zapakować dzieci w samochód i z mężem jechać na zakupy... Lista napisana dość długa, bo zabrakło podstawowych produktów spożywczych i chemii) pieniądze przeliczone, wszystko zaplanowane i dopięte na ostatni guzik. 
Jednak to byłoby zbyt piękne, aby wszystko poszło po mojej myśli. 

Wieczorem gorączka 38 stopni u córki, rano mąż nie ma jak wyjść z pracy i ogólnie brak kogokolwiek, kto mógłby zająć się moimi dziećmi ;(.  
Zostałam z przysłowiową ręką w nocniku tuż przed świętami. 
Z pomocą przyszło mi Frisco.pl. Supermarket online, w którym znalazłam wszystko co mi było potrzebne, w dość przystępnych cenach. Ku mojemu zdziwieniu asortyment naprawdę fajny, z możliwością bezpłatnej przesyłki, mega rabaty, zniżki...

 Nie dość, że zaoszczędziłam dużo czasu, pieniędzy, to mogłam zrobić pełne zakupy popijając kawę, przy kawałku ciasta, pełna relaksu kilka dni przed samymi świętami, co chwila zerkając na śpiące chore dziecko. Unikając gigantycznych kolejek, tłoku i kolejnej dawki wszędobylskich wirusów. 
We Frisco.pl zauważyłam spory wybór marek, gdzie każdy może znaleźć coś dla siebie. Z każdej półki cenowej. Produkty są powszechnie znane, a poruszanie się po wirtualnym sklepie przejrzyste i bardzo łatwe. Rabaty i promocje dodatkowo przykuwają wzrok. 
Teraz zastanawiam się, czy warto wracać do tradycyjnych zakupów, skoro można tak łatwo je zrobić i dodatkowo przyniosą nam je prosto do domu.

Z dostawą również nie było jakichkolwiek problemów. Każdy krok monitorowałam dostając kolejne maile o zmianie statusu moich zakupów. 

(na zdjęciu widoczna jest tylko część zakupów)
Dostawa bardzo szybka, wszystko spakowane dokładnie, aby nic nie uległo zniszczeniu. Dodatkowy plus za to, że chemia była spakowana w oddzielny karton, więc otrzymałam jednorazowo 2 przesyłki i to gratis. 
Zachęcam Was Kochani do skorzystania z oferty Frisco.pl, zapoznania się również ze świetną aplikacją na Nasze smartfony. 

Uwierzcie mi, można sobie ułatwić życie, a zaoszczędzony czas poświęcić dla siebie, lub na zabawę z dziećmi. 

poniedziałek, 30 listopada 2015

Bakłażan na chrupko


Powiem tak. Za tym warzywem nie przepadam, jednak posiadając jeden okaz w swojej lodówce musiałam coś z nim zrobić, aby nie dopuścić się marnotrawstwa. Pomysł okazał się świetny. Wszyscy pałaszowali,  aż miło było patrzeć.


Składniki:
  • 1 bakłażan 
  • ok 3 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól 
  • bułka tarta
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę mniej więcej ok 1-2 cm. Całość delikatnie solimy i odstawiamy na ok 20-30 min.
Mąkę łączymy z pozostałymi przyprawami, jajko rozbijamy widelcem z mlekiem. Gotowego bakłażana delikatnie osuszamy i panierujemy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem. 

Kulki słonecznikowe z amarantusem




Przepis podpatrzony od Moniki Mrozowskiej z moimi modyfikacjami.


Składniki:
  • 200 g pestek słonecznika
  • ok 6 łyżek miodu naturalnego
  • ok  szklanki poppingu z amarantusa
  •  2 -3 łyżki korabu/kakao


Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Do uzyskanej oleistej masy dodajemy miód, amarantus korab/kako i całość bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy całość jest ładnie plastyczna "kulamy małe kuleczki odrywając porcje masy.  

poniedziałek, 23 listopada 2015

Sałatka makaronowa z brokułami


Sałatka jest takim daniem, które można jeść  bez względu na porę,
 dzień tygodnia... 
Zawsze jest to alternatywa, gdy brak pomysłu np na kolację. 
Porcelana Bogucice Martha Platin

Składniki:
  • opakowanie makaronu np małe kolanka
  • 1 mały  brokuł ugotowany na parze
  • puszka kukurydzy
  • por
  • kilka ogórków kiszonych
  • sól, pieprz do smaku 
  • majonez

Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w drobne półtalarki, ogórka w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze części.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem,  dodajemy majonez i gotowe. Najlepsza jest kiedy postoi w lodówce min godzinę i całość jak to się mówi "przegryzie"


poniedziałek, 16 listopada 2015

Sałatka jarzynowa


Sałatka jarzynowa towarzyszy nam przez całe życie. 
Nie znam osoby, która nie spotkała się z nią choć raz. 
Jest to chyba nieodzowny element każdej większej imprezy rodzinnej, świąt. Jedynym różniącym ją szczegółem są dodatki. Niby taka sama, ale w każdym domu prezentuje się inaczej. 
Moja zazwyczaj wygląda tak. 
A podana w porcelanie Bogucice Gina robi wrażenie. 

Składniki:
  • 3-4 szt większej marchwi
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • 1 mały seler (korzeń)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • kilka szt ogórków kiszonych
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka groszku
  • cebula
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie musztarda
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy ich). Osobiście staram się układać je tak, że ma dnie znajduje się seler i pietruszka, marchew i na górze ziemniaki.
Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy ok łyżki soli i gotujemy do miękkości, starając się nie przegotować warzyw.
Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy je i kroimy w kostkę.
Można robić to tradycyjnie nożem lub specjalnym sitkiem. Osobiście preferuję nóż, ponieważ wygląd sałatki po potraktowaniu jej tym sitkiem dla mnie pozostawia wiele do życzenia.
Kiedy gotowane  warzywa są już pokrojone dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojone ogórki, jabłko i jajka.
W momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy i całość delikatnie mieszamy. Majonez dodaję tuż przed podaniem do odebranej ilości warzyw. Dzięki temu sałatka może chwilę postać w lodówce, bez żadnego uszczerbku na smaku.

wtorek, 10 listopada 2015

Wasztaty Fit&Easy sezonowe smaki z Janem Kuroniem



Warsztaty, które zapewne zapadną na długo w pamięci. Asortyment Fit&Easy wykorzystany nie jako sałatka, ale składnik fenomenalnych dań. Autorem przepisów jest Jan Kuroń. Człowiek z wielką pasją, kulinarnym kunsztem i zaangażowaniem. Osoba, która pomimo sławy potrafi zgrać się z całą grupą i tworzyć przysłowiową całość.
Naprawdę można było się czegoś fajnego nauczyć i dobrze najeść.


                                                               fot. Julita Strzałkowska                                                                      

Przed warsztatami dowiedzieliśmy się masę rzeczy, o tym jak i gdzie rosną sałaty/rośliny wykorzystywane w mieszankach/produktach Fit&Easy. Dzięki temu upewniłam się, że są jak najbardziej bezpieczne. Nie mają jakichkolwiek dodatków chemicznych, ani konserwantów. Wykorzystywane są produkty pochodzące od profesjonalnych, certyfikowanych dostawców.  Dokładnie czym i jak kieruje się firma Fit & Easy można zobaczyć TU.  
Będziecie w stanie zauważyć co czyni te produkty tak naturalne i dlaczego dłużej zachowują one świeżość, jędrność i smak. 
Wracając do tematu dania przygotowane przez nas tego dnia były mistrzostwem. Zniewalały smakiem i samym wyglądem. Jasiu to było prawdziwe mistrzostwo.
Razem z Edytą autorką bloga Pasja Smaku przygotowałam pyszne ragout z dziczyzną. Przepis ten, jak i pozostałe zamieszczam poniżej.


 
                                                                                               fot. Julita Strzałkowska

 
                                                                                                    fot. Julita Strzałkowska




f
                                                                                                  fot. Julita Strzałkowska

 
                                                                                                   fot. Julita Strzałkowska

 
                                                                                                    fot. Julita Strzałkowska



fot. Julita Strzałkowska
                                                                                                                                             fot. Julita Strzałkowska
                                                                                                       

                                                                                                         fot. Julita Strzałkowska

                                                                                  fot. Julita Strzałkowska


                                                                                                                                fot. Julita Strzałkowska
                                                                                                                               fot. Julita Strzałkowska












poniedziałek, 9 listopada 2015

Roladki z indyka z rukolą


Kolejne nasze danie przygotowane podczas finału konkursu Kuchenne Zmagania. 
Świetna, dietetyczna potrawa i bardzo zdrowa.
Jak również zapraszam na kolejną dawkę zdjęć. 
Zachęcamy wszystkich do codziennego oddania głosu na nasz MALINOWY DREAM TEAM. (klik). Dla głosujących przewidziane są również nagrody.

Składniki:
  • 5 sznycli z piesi indyka
  • otarta skórka z ok połowy cytryny
  • 2 garście rukoli Fit&Easy
  • 1 surowe jajko
  • ¼ cebuli
  • sól , pieprz do smaku 
  • 1 opakowanie sałaty sałaty Party Fit&Easy
  • salsa verde na bazie pietruszki/ulubiony sos/winegret

Wykonanie:

4 sznycle rozbijamy cienko przez folię. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Pozostały
kawałek mięsa kroimy w kostkę, wkładamy do blendera. Dodajemy pokrojoną cebulę, rukolę , skórkę z cytryny i wbijamy jajko. Całość blendujemy na dość gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbite kawałki mięsa układamy przygotowany farsz i dokładnie zwijamy roladki.  Możemy dla pewności owinąć je białym bawełnianym sznurkiem/spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki  układamy na blaszce i wsuwamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C  i pieczemy ok 20-30 min.

Gotową mieszankę sałat Party układamy na talerzach, polewamy ulubionym sosem i układamy
gotowe przekrojone roladki.



Zupa z jarmużu z karmelizowanym jabłkiem


 Hasło dnia - Robimy zupę na wodzie ;)!
Tak został rozpoczęty dzień w Miód Malina studio, podczas finału konkursu Kuchenne Wyzwania. 
Wbrew pozorom zupa wyszła rewelacyjnie: delikatna i mega smaczna!
Dziś Was na nią serdecznie zapraszam, jak również na krótką fotorelację z etapów jej powstawania. 
Jak również zachęcamy do oddania głosu na nasz team w finale konkursu Kuchenne Zmagania (KLIK)


Składniki:
  • 200 -250 g jarmużu Fit&Easy
  • 1 i 1/2 jabłka
  • 1 średnia marchew
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekany czosnek i chwilę wszystko razem smażymy.
Przekładamy całość do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Wlewamy litr wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną być miękkie, wówczas wkładamy pokrojone jabłko. Ok 10 min przed końcem wrzucamy jarmuż. Kiedy nasza zupa jest gotowa miksujemy ją blenderem i doprawiamy  do smaku solą i pieprzem
Karmelizowane jabłka:
Pół jabłka kroimy cienkie plastry i podsmażamy je delikatnie na łyżce masła tak, aby zachowały swój kształt. Następnie posypujemy całość cukrem i delikatnie je karmelizujemy.
Zupę podajemy z ułożonymi na górze jabłkami i np chipsem z jarmużu.
.







 .