Święta to czas wyciszenia, spokoju...
Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią...
W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw.
- 6 jajek
- czubata szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy Delecta
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej
- sok pomarańczowy do nasączenia
- powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik
- 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy)
- 400 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250 g sera mascarpone
- ok 2-4 łyżki cukru pudru
- cynamon do smaku
- kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
- kamyczki czekoladowe Delecta
- zielony barwnik spożywczy
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- 250 g sera mascarpone
- cukier waniliowy Delekta
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min.
Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.
Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.
Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.
Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.
Szkoda, że już po świętach, bo tort wygląda fantastycznie! Zastanawiam sie jakie dekoracje można zrobić zamiast choinek, może jakieś brokatowe gwiazdki? Ciasto nasączyłabym mieszanką teekanne fresh orange z cintreau, żeby miało wyraźny posmak pomarańczy i alkoholu. Chyba mam przepis na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny i na pewno mega smaczny :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń