Domowych wędlin c.d.
Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję.
Składniki:
Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda nam się zagotuje przykręcamy gaz i wekujemy ok godzinę. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiczki do wystudzenia.
Przechowujemy w lodówce.
W internetowym sklepie możemy zamówić sobie gotowy zestaw do wyrobu takich wędlin. Polecam link po kliknięciu na zdjęcie.
Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję.
Składniki:
- 2 kg boczku surowego
- 3 ząbki czosnku
- 10 g sól peklująca peklosmaczek K Sekwens
- przyprawa Sekretna Sekwens
- 2 łyżki żelatyny
- sól do smaku
Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda nam się zagotuje przykręcamy gaz i wekujemy ok godzinę. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiczki do wystudzenia.
Przechowujemy w lodówce.
W internetowym sklepie możemy zamówić sobie gotowy zestaw do wyrobu takich wędlin. Polecam link po kliknięciu na zdjęcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.