Ciekawy pomysł na rybkę.
Przepis ten bierze udział w konkursie makaronu Międzybrodzkiego "ŻYWIOŁOWE WYZWANIE".
Jako żywioł powierza miałam do wyboru, prócz makaronu dwa składniki z listy.
Dodatkowo Istria Bogucice nadała potrawie szyk i klasę.
Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf
Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf
Składniki:
- makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania
- 4 płaty miruny
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2-4 łyżki kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- bułka tarta
- mąka pszenna
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Makaron widoczny na zdjęciu wykonałam przy pomocy wąskiej puszki (po napoju ratującym mi czasami życie przed zaśnięciem ;) ), którą owinęłam folią aluminiową i na koniec makaronem. Całość usmażyłam na chrupko obracając puszką.
Mrożony szpinak wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę oleju i mieszając podduszamy delikatnie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całość chwilę razem smażymy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz.
Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą. Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron.
Osobiście życzę smacznego :).
Elwirko, trzymam kciuki, przepis świetny ;)
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie wygląda danie :o)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń