Niebawem dzień mamy,
może kogoś uda mi się zainspirować?
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Mus truskawkowy:
- 600 g truskawek
- 3 truskawkowe galaretki
- cukier do smaku
Nasączenie:
- ok szklanki zimnej przegotowanej wody
- sok cytrynowy do smaku.
Masa:
- ok 700 ml śmietanki UHT Polskiej 36% tłuszczu
- 500 g sera mascarpone
- cukier do smaku ok 2-3 łyżki
- cukier waniliowy
Wykonanie tortu.
Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15
0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany i sera ubijamy tak jak wcześniej i dekorujemy nasz tort. Do dekoracji swojego tortu użyłam tylki 103 i 70 oraz barwników spożywczych.
Pyszny! wygląda przepieknie
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńrobiłam tent tort wielokrotnie, może nie w takiej eleganckiej formie ale też pięknie :), fenomenalne ciacho, tort jak usłyszałam już 3 raz od swoich smakoszy " na pewno z cukierni :) polecam i informuje oficjalnie przepis wpisany w ulubione.
OdpowiedzUsuńMam pytania, galaretki mają być rozpuszczone w gorącej wodzie? I czy można korzystać z mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuńMożna kożystać z mrożonych owoców. Ja galaretki zalewam zimna przegotowaną woda, po kilku minutach podgrzewam całość w mikrofali (uważając, aby jej nie zagotować).
UsuńMożna kożystać z mrożonych owoców. Ja galaretki zalewam zimna przegotowaną woda, po kilku minutach podgrzewam całość w mikrofali (uważając, aby jej nie zagotować).
UsuńWygląda niesamowicie, ale mam pytania. Jeśli chodzi o truskawki czy mogą być mrożone, a galaretki mają być rozpuszczone w gorącej wodzie?
OdpowiedzUsuń