Strony

czwartek, 21 maja 2015

Tort z musem truskawkowym.

Niebawem dzień mamy, 
może kogoś uda mi się zainspirować?



















Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Mus truskawkowy:
  • 600 g truskawek
  • 3 truskawkowe galaretki
  • cukier do smaku
Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia.

Nasączenie:
  • ok szklanki zimnej przegotowanej wody 
  • sok cytrynowy do smaku.

Masa:



Wykonanie tortu.
Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15
0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy go masą śmietanową. Nasączamy ostatni biszkopt i tort wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie delikatnie nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy, rozpinamy ją i zdejmujemy. Dzięki temu zabiegowi nasz tort będzie idealnie równy. Pozostała część mocno schłodzonej śmietany i sera ubijamy tak jak wcześniej i dekorujemy nasz tort. Do dekoracji swojego tortu użyłam tylki 103 i 70 oraz barwników spożywczych.


7 komentarzy:

  1. robiłam tent tort wielokrotnie, może nie w takiej eleganckiej formie ale też pięknie :), fenomenalne ciacho, tort jak usłyszałam już 3 raz od swoich smakoszy " na pewno z cukierni :) polecam i informuje oficjalnie przepis wpisany w ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytania, galaretki mają być rozpuszczone w gorącej wodzie? I czy można korzystać z mrożonych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kożystać z mrożonych owoców. Ja galaretki zalewam zimna przegotowaną woda, po kilku minutach podgrzewam całość w mikrofali (uważając, aby jej nie zagotować).

      Usuń
    2. Można kożystać z mrożonych owoców. Ja galaretki zalewam zimna przegotowaną woda, po kilku minutach podgrzewam całość w mikrofali (uważając, aby jej nie zagotować).

      Usuń
  3. Wygląda niesamowicie, ale mam pytania. Jeśli chodzi o truskawki czy mogą być mrożone, a galaretki mają być rozpuszczone w gorącej wodzie?

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.