Rewelacyjna, delikatna i bardzo, ale to bardzo odchudzona wersja obowiązującego przepisu.
Gorąco polecam
Składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 40 g masła
- 500 ml śmietany 30-36%
- tuba mleka skondensowanego klasycznego (lub 2 jak ktoś woli słodsze)
- 40-60 ml miodu
- 3 łyżeczki zelatyny
ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z kakao i odkładamy.
Kwadratową tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Jaja miksujemy razem z cukrem (nie oddzielamy białek od żółtek) na najwyższych obrotach miksera ok 15 min. do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Całość powinna potroić swoją objętość. Mieszamy to delikatnie z przesianymi mąkami i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło (należy wcześniej masło wymieszać dokładnie z łyżką ciasta).
masa:
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy na kilka min, aby napęczniała. I podejrzewając ja w np w mikrofali rozpuszczamy ją. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w tubce, miód i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smarujemy połowę upieczonego ciasta.
Przykrywamy drugą płową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Nie pozostaje nic jak życzyć Wam smacznego!
Yummy! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńCudna kostka :) Pycha!
OdpowiedzUsuńJaka idealna kostka! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! :)
OdpowiedzUsuńGdzie jak gdzie ale u Ciebie to wiem ze zawsze znajdzie się pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, może w końcu ją niedługo zrobię;)
OdpowiedzUsuń