Przyznam się, że to pierwsze risotto jakie w życiu robiłam.
Dzięki temu wiem, że nie ostatnie ;).
Jest pyszne, takie swojskie i można się nim najeść!
Naszej rodzince smakowało bardzo!
Składniki:
- 2 szkl ryżu do risotto Arborio
- 1 szkl wina białego wytrawnego
- ok 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego)
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 szkl mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 mniejsze marchewki
- 200 - 300 g kiełbasy cienkiej (myśliwska GTS)
- olej rzepakowy do smażenia ok 3 łyżek
- 20 - 30 g sera Rubin
Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew i chwilkę razem podsmażyć. Dodać ryż i mieszając smażyć, aż się zeszkli. Dolać wino i dokładnie wymieszać. Wino bardzo szybko zniknie, więc trzymając na małym gazie wywar dodajemy go łyżka wazowa po łyżce, czekając każdorazowo, aż ryż wchłonie płyn. Musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu. Kiedy ryż jest na wpół twardy dodajemy mrożony groszek, dolewamy płynu i gotujemy ok 5-10 min. Na sam koniec dodajemy starty ser, doprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
fajny pomysł, prosto i po polsku :)
OdpowiedzUsuńO to mi chodziło. Dziękuję serdecznie.
UsuńBardzo lubię risotto, Twoje wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie.
Usuń