Strony

wtorek, 6 maja 2014

Kompot rabarbar, truskawka z lekką nutą wanili.

Powiem szczerze, że nie należę do fanów rabarbaru. 
Chyba jednak tylko krowa poglądów nie zmienia ;). 
Coś co zawsze kojarzyło mi się z czymś mega kwaśnym, cierpkim  i całkowicie niejadalnym, zmieniło swój obraz po tym właśnie kompocie.

Składniki:
  • ok 1 kg rabarbaru
  • 200 g truskawek (u mnie mrożone)
  • cukier z wanilią Kamis
  • cukier
Wykonanie:
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą ok 1,5-2 l.  Dodajemy truskawki, wsypujemy cukier waniliowy  i ok pół szklanki cukru. Doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę tak gotujemy dosłownie ok 2 min. Dosładzamy do smaku i czekamy aż ostygnie.
















Rześki, smaczny, aromatyczny z odrobiną waniliowej magii. 

2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.