Strony

niedziela, 4 maja 2014

Bigos z kiszonej kapusty.


Kto z nas nie zna smaku bigosu? 
Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów. 
Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy. 
Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje.
U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów.


Składniki:
  • kapusta kiszona ok 1,5 kg
  • mięso ok 500 g ( końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...)
  • suszone grzyby ( dobre 2 garście)
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS
Wykonanie:
Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Do tego wrzucam posiekaną cebulę, Namoczone we wrzątku i odciśnięte grzyby suszone, pokrojone śliwki. I tak na małym ogniu duszę swój bigosik przez jakiś czas. Następnie surowe mięso kroję w kostkę i podmarzam na patelni, dodaję pokrojone wędliny i chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam do kapusty. Duszę do momentu, aż konsystencja kapusty jest dla mnie odpowiadająca, Doprawiam w międzyczasie do smaku pieprzem i odrobiną papryki.
Czasami bigos gotuję 2 dni. Wówczas jest bardziej ciemny i lepszy.
Osobiście lubię, kiedy jest kwaśny, ma długie i cienkie kawałki kapusty i ma mega ilości mięsa i grzybów.
Ostatnio było odgrzewany w naczyniach Cazuela w piekarniku. Boski!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.