Kto z nas nie zna smaku bigosu?
Tradycyjna potrawa przyrządzana w większości domów.
Jedyne co ją różni to sposób w jaki ją wykonujemy.
Jedni łączą ze sobą kapustę słodką i kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje.
U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów.
Składniki:
- kapusta kiszona ok 1,5 kg
- mięso ok 500 g ( końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...)
- suszone grzyby ( dobre 2 garście)
- kilka suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- liść laurowy KAMIS, ziele angielskie KAMIS, pieprz czarny KAMIS, papryka słodka KAMIS
Kapustę kiszoną ( u mnie nie płukana i nie siekana) wkładam do garnka i zalewam wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Do tego wrzucam posiekaną cebulę, Namoczone we wrzątku i odciśnięte grzyby suszone, pokrojone śliwki. I tak na małym ogniu duszę swój bigosik przez jakiś czas. Następnie surowe mięso kroję w kostkę i podmarzam na patelni, dodaję pokrojone wędliny i chwilkę razem to smażę. Gotowe wrzucam do kapusty. Duszę do momentu, aż konsystencja kapusty jest dla mnie odpowiadająca, Doprawiam w międzyczasie do smaku pieprzem i odrobiną papryki.
Czasami bigos gotuję 2 dni. Wówczas jest bardziej ciemny i lepszy.
Osobiście lubię, kiedy jest kwaśny, ma długie i cienkie kawałki kapusty i ma mega ilości mięsa i grzybów.
Ostatnio było odgrzewany w naczyniach Cazuela w piekarniku. Boski!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.