Strony

czwartek, 20 marca 2014

Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem.

Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach 
Europy Środkowej i Wschodniej. 
Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. 
Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. 
Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie.
Polecam gorąco.


Składniki:
  • większa główka białej kapusty
  • 1 kg karkówki wieprzowej 
  • 1 szkl ryżu
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz czarny  Kamis
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • bulion drobiowy
  • kilka listków laurowych Kamis
  • ziele angielskie Kamis
  • koper do dekoracji
Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. W duży garnek (w taki, aby swobodnie mogła wejść nam kapusta) wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie solimy. Wkładamy do wrzątku naszą kapustę, po kilku minutach obracamy ją tak aby sparzyły nam się całe liście. Znów obracamy i delikatnie zdejmujemy liście, które zrobiły się szkliste i zmiękły. Robimy tak do końca.
W garnku zagotowujemy 2 szkl wody lekko solimy i wrzucamy szklankę ryżu. Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia.
Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość.
Robimy gołąbki do wyczerpania się produktów.
W większy garnek na dno układamy pozostałe liście kapusty tak, aby całe je przykryć. Wrzucamy tam kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i pokrojoną w plasterki połowę cebuli. Układamy ściśle nasze przygotowane gołąbki delikatnie solimy. Na wierzch układamy pokrojoną połowę cebuli i układamy pozostałe gołąbki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty wlewamy ok 2 -3  szkl bulionu/ wody (tak aby było jej ok 3 cm poniżej gołąbków). Gotujemy pod przykryciem ok 40 minut na małym ogniu.
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę i smażymy ją chwilę, ma lekko się zrumienić.
Z gołąbków odlewamy sos do mniejszego garnka. Dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Chwilę gotujemy i dodajemy nasza zasmażkę, mieszamy kilka min i całość wlewamy do naszych gołąbków. Całość jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe.
To są gołąbki mojej babci, mamy, a teraz już moje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.