Strony

sobota, 29 marca 2014

Fiołkowe babeczki.


























Nadal pozostanę w temacie wiosny 
i pierwszych fiołków w ogrodzie.  
Przedstawiam Wam aromatyczne, wiosenne, wilgotne i pełne wdzięku babeczki. Czy znalazłaby się osoba, która byłaby w stanie oprzeć się takiemu cudeńkowi? 
Pięknie prezentujące się na stole w każdej sytuacji.
Na bank do powtórzenia w zbliżające się Święta.

Dodam, iż dopiero od 2 lat jestem świadomym kwiatożercą. Tzn pochłaniam róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje.



Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
  • 1 jajko Farmio
  • 3/4 szklanki posiekanej czekolady 
  • 1/2 szkl plus dekoracja fiołków
  • 1/2 l śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie barwnik spożywczy fioletowy.
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej.
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche, przesiane składniki. W drugiej umieszczamy jajko, mleko, olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy nawet łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy fiołki pozbawione łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie barwnik spożywczy (jego ilość uzależniona jest od tego jaki odcień chcemy uzyskać), pod koniec dodajemy cukier i rozpuszczoną żelatynę w 2 łyżkach wody (najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, lub w mikrofali) . Gotową bitą śmietaną dekorujemy  nasze fiołkowe babeczki według swojego gustu i upodobania.



8 komentarzy:

  1. Coś wspaniałego!
    Ja ciągle szukam fiołków, ale niestety, w moim lesie ich nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają :) chyba w końcu zacznę próbować kwiatowej kuchni ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.