Pysznie świeża, zjawiskowo zielona i oryginalna w smaku zupa.
Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową".
Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową".
Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową!
- 2 brokuły świeże
- czosnek
- sól
- pieprz czarny Kamis
- ser mascarpone
- płatki migdałów
- łyżka masła.
Wykonanie:
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Od każdej ucinamy nóżkę. Wlewamy wodę do garnka. Do gotującej się wkładamy nóżki z brokułów solimy ją i gotujemy kilka minut.Woda musi przykrywać warzywa. Dokładamy różyczki i gotujemy do miękkości. Wyławiamy nasze brokuły do miski i wlewamy część wody w której się gotowały. Blendujemy całość. Dodając w razie potrzeby brokułową wodę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać ;). Dodajemy do smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze płatki migdałów i prażymy je na złoty kolor.
Podajemy z kleksami mascarpone i posypaną płatkami migdałów.
Zupa prosta, smaczna i zjawiskowa!
Polecam i życzę smacznego!
Jeden ze smaczniejszych kremów :)
OdpowiedzUsuńMój mąż jedząc ją stwierdził, że jest medalowa! Najlepsza opcja jaką jadł.
OdpowiedzUsuń