Kolejne moje dzieło z cyklu: zobacz, pomyśl i wykonaj tak aby smakowało;)
Przyznam się, że od dłuższego czasu chodził mi ten pomysł po głowie. Aż nadeszła pora na jego wykonanie. Smak super i dodatkowo efekt wizualny zachwyca. Podany na paterze do tortu. Mój kochany małżonek był nieziemsko zaskoczony. Tak więc na romantyczną kolację czy obiad stanowczo się nadaje!
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
przyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz czarny i biały)
1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricolore
sos pomidorowy ok 2 szkl
ser żółty 300-400 g
1 jajko
przyprawy do mięsa wedle uznania (u mnie czosnek, sól, pieprz czarny i biały)
1 i 1/2 opakowania makaronu Lubella Riagati Tricolore
sos pomidorowy ok 2 szkl
ser żółty 300-400 g
Makaron gotujemy al dente. Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ser zółty ścieramy na tarce. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i
wylepiamy dno mięsem mielonym, zostawiając ok 1/3 ilości. Całość
posypujemy delikatnie serem.
Na mięso pionowo układamy ugotowany makaron. Pomagałam sobie
przechylając tortownicę. Każdy rząd makaronu posypujemy delikatnie
startym serem, aby rurki się ze sobą kleiły.
Wykładamy na wierzch pozostałą ilość mięsa mielonego .
Życzę smacznego;)
Mmmm pysznie to wygląda!Chyba coś takiego spróbuję zrobić:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://jezus-mym-zyciem.blogujaca.pl/
Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńświetny i mega się napracowałaś!:) ale warto:)
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania! Polecam!
Usuńjak ja uwielbiam makarony....taki tort na urodziny to super sprawa!:P musze wyprobowac...
OdpowiedzUsuń