Strony

wtorek, 23 lipca 2013

Malibu

Idealnie czekoladowe, fenomenalnie kokosowe.... wilgotne, słodkie w sam raz... nie jest ciężkie....achów i ochów nie ma końca! Ciasto, które zachwyca w każdym kęsie, spojrzeniu.... Coś dla miłośników czekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia!
Przepis Dorotki z MW.

Składniki na ciasto:
-  55 g gorzkiej czekolady
-  85 g kakao
-  200 ml wrzącej wody
-  145 g mąki pszennej
-  1 łyżeczka sody oczyszczonej
-  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  szczypta soli
-  90 g masła
-  200 g cukru (lub  mniej)
-  50 g ciemnego cukru muscovado
-  2 jajka, w temperaturze pokojowej
-  250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej (przepis na blogu)
Czekoladę i kakao umieszczamy w misce, zalewamy wrzącą wodą. Należy to wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę, sodę, proszek, sól - należy przesiać.
Oba cukry wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy do nich roztopione masło, krótko miksujemy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy.
Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko do połączenia się składników.
Kwadratową formę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej).
Krem kokosowy:
-  1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki
-  220 g serka mascarpone
-  1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
-  1/2 szklanki wiórków kokosowych
-  4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia.
Ciasto należy przekroić wzdłuż ( oczywiście połamało mi się ;), ale udało mi się je złożyć i pod warstwą czekoladową pęknięcia zniknęły) przekładamy kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą.

Polewa czekoladowa:
-  125 ml mleka kokosowego
-  125 g gorzkiej czekolady (70%) ja dałam dożo więcej i mleczną połączyłam z gorzką.)
Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną czekoladę. Czekamy chwilę, mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.