To ciasto jest fajną alternatywą dla serników na zimno, które w pewnym momencie się przejadają. Nie za słodkie, bardzo truskawkowe, mega sycące, idealne nawet na śniadanie, nie mówię już, że jako dodatek do kawy na tarasie w upalny dzień ....
Składniki:
- 2 opakowania herbatników np. petitków
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
500 g truskawek myjemy pozbawiamy szypułek i zagotowujemy. Słodzimy do smaku. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Za pomocą blendera robimy z tego mus. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody ( 3 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia.
Blaszkę o wymiarach 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno formy wykładamy herbatnikami.
W garnku umieszczamy mleko z cukrami i masłem. Należy to zagotować. Do gorącego dodajemy szklankę
kaszy manny i znów zagotować i tak około minuty lub dwóch trzymamy na ogniu, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylewamy
na herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką.
Smacznego :-).
* ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki...
Czy to jest porcja na jedną osobę ?.
OdpowiedzUsuńDla chcącego nic trudnego ;), można i zjeść całe. A na talerzu jest jedna porcja.
UsuńCzy to jest porcja na jedną osobę ?.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń