Koszt prawie żaden. Właściwości zachowuje bardzo długo. Wystarczy tylko mąka pszenna, kwasek cytrynowy, woda, olej, sól, i dla koloru barwniki. Przetestowane i zatwierdzone przez najwyższą izbę kontroli - moje dzieciaki. One ją uwielbiają!
Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka soli - 2 szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 łyżka kwasku cytrynowym,barwniki spożywcze, można dodać zapach do ciasta.
Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców. Pozostawić do przestygnięcia. Ciepłą ciastolinę wyrabiać na stolnicy - im dłużej , tym będzie ona elastyczniejsza. Podzielić ciastolinę na kawałki i zafarbować barwnikami spożywczymi. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wysychała.
A gdzie kupić barwniki spożywcze? Co to jest?
OdpowiedzUsuńBarwniki spożywcze można kupić np w internecie. Jest to produkt służący do barwienia produktów spożywczych. Są również barwniki do jajek (całkiem inna beczka, ale do ciastoliny powinny się nadawać).
OdpowiedzUsuńJa od zawsze i do wszystkiego używam barwników spożywczych w proszku. Nie mają większego wpływu na konsystencję produktu finalnego. Ciastolinę można równie dobrze zrobić bez koloru. Jak również spotkałam się z barwieniem ciastoliny farbami plakatowym, jednak nie wiem jak to wychodzi. Nie robiłam tego, więc nie jestem w stanie potwierdzić skuteczności tej metody.
Co zrobić gdy ciastolina się klei do rąk?
OdpowiedzUsuńMoże za krótko była gotowana?
UsuńMoże za krótko była gotowana?
Usuń