Domowe mleczko kokosowe.
100 g wiórek kokosowych
2 szkl wrzątku
Wiórki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na ok 2-3 godziny. Po tym czasie blendujemy je robiąc przerwy ( aby nie przegrzać blendera). Wyciskamy wiórki przez gazę lub na sitku. Wytłoczyny znów zalewamy szklanką wrzątku i znów blendujemy. Wyciskamy i cieszymy się smakiem doskonałego mleczka kokosowego.
Polecam!
100 g wiórek kokosowych
2 szkl wrzątku
Wiórki zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na ok 2-3 godziny. Po tym czasie blendujemy je robiąc przerwy ( aby nie przegrzać blendera). Wyciskamy wiórki przez gazę lub na sitku. Wytłoczyny znów zalewamy szklanką wrzątku i znów blendujemy. Wyciskamy i cieszymy się smakiem doskonałego mleczka kokosowego.
Polecam!
Pomysł na mleczko super! Mnie jednak ciekawi, czy da się oddzielić tłustą warstwę, z której będzie można zrobić bitą śmietanę? Gdzieś wyczytalam, że do tego potrzebne jest mleko o zawartości tłuszczu minimum 55%. Czekam na info i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ informacji jakie posiadam śmietanka kokosowa ma 22%. I nie ubije się aż tak jak normalna, Ale się ubija. Z tego przepisu oddzieli nam się warstwa śmietanki, ale jaki procent będzie miała to nie wiem. Słyszałam, że można kupi śmietankę kokosową w proszku i dodaje się jedynie wodę. I chyba w tym wypadku jedynie można sobie samemu ustalać procenty. Ale nie znam jej i po prostu nie wiem.
OdpowiedzUsuń