Strony

piątek, 10 marca 2017

Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście.







































Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. 
Kojarzone zawsze z jajkiem i suto zastawionymi stołami. Śniadania Wielkanocne są chyba jednymi jakie lubię najbardziej. W naszej rodzinie od zawsze kiedy pamiętam 
zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. 
Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... 
Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości. 
Co roku staram się mieć swój wkład w ten wspaniały, rodzinny dzień. Ten przepis jest właśnie taką propozycją.  

Idealne połączenie musu z piersi kurczaka z dodatkiem świeżego szpinaku, aromatycznych przypraw. 



 Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka 
  • sól
  • 4 jajka 
  • ok 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g śmietany 30%
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • pieprz czarny GALEO
  • czosnek granulowany GALEO
  • sól

Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło.  Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 7 min -10 min. 
4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min. 
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Kochani smacznego. 




5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda to genialnie! Nigdy bym na to nie wpadła. Idealny akcent Wielkanocny. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam na święta i chyba zrobię jeszcze raz bo mam na nią mega smaka!

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.