Strony

czwartek, 12 maja 2016

Warsztaty Wieluń mój ulubiony




Jak wiecie miałam zaszczyt być na warsztatach Wieluń mój ulubiony, które prowadziła świetna szefowa kuchni hotelu Poziom 511 Oliwia Bernady. Mega ciepła, otwarta z wielkim zamiłowaniem i sercem do sztuki kulinarnej. Uczestniczka programu TOP CHEF.




Na wstępie pyszne śniadanie bazujące na produktach, które jako jedne z nielicznych nie zawierają zbędnych dodatków, co idzie  w parze ze świetnym smakiem. Na warsztatach obaliliśmy mit, że ser nadaje się tylko do pasty, twarożku i sernika. W tym dniu powstało mnóstwo mało oczywistych i zaskakujących pyszności z udziałem produktów z Wielunia.
Osobiście miałam okazję współpracować razem z Moniką i Dorotą. Z naszych rąk wyszedł iście zjawiskowy deser ze szparagów, białej czekolady, serka i bitej śmietany. Dosłowna eksplozja smaków.

Mus ze szparagów z białą czekoladą.

Mój ulubiony Mus z białych szparagów, twarożku i białej czekolady 2
Składniki:
  • 100 g twarożku ” Mój ulubiony”
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%
  • pół pęczka białych szparagów
  • 2 zielone szparagi
  • 75 g cukru
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • otarta skórka z limonki 
Przygotowanie:
Białe szparagi obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki. W rondlu zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy szparagi na średnim ogniu do miękkości ok 15 min. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy mus przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę z połamaną czekoladą na garnuszku z gorąca wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy, łączymy z twarożkiem, musem ze szparagów i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i skórką z limonki. . W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone szparagi oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami.







  

2 komentarze:

  1. Wszystko pięknie...tylko dlaczego Ciebie nie ma na zadnym zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, w życiu bym nie połączyła szparagów z białą czekoladą. Trzeba się otworzyć na nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.