Strony

sobota, 30 kwietnia 2016

Salceson z jabłkami i rabarbarem.



Typowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika 
zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę. 
Szybkie, efektowne i bardzo smaczne. 
Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 lub cała szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szkl oleju  (rzepakowego Polski)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska)
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy
  • 5 jabłek
  • 100-150 g orzechów włoskich
  • 3-4  łodygi rabarbaru
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy. 
Jajka w temp pokojowej wybijamy do miski (bez rozdzielania na białko i żółtko) i ubijamy na puch dodając cukier i wanilię. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. 
Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy ok 40 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.