Typowe jesienne ciasto z pomocą jednego składnika
zmieniłam na wiosenne. Zmiana ta, to strzał w dziesiątkę.
Szybkie, efektowne i bardzo smaczne.
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 lub cała szklanka cukru
- 1 i 1/2 szkl oleju (rzepakowego Polski)
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska)
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy
- 5 jabłek
- 100-150 g orzechów włoskich
- 3-4 łodygi rabarbaru
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy.
Jajka w temp pokojowej wybijamy do miski (bez rozdzielania na białko i żółtko) i ubijamy na puch dodając cukier i wanilię. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując.
Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.