Strony

sobota, 9 kwietnia 2016

Makaroniki pistacjowe z kremem czekoladowym




































Kiedy brakuje czasu na cokolwiek, 
biegamy od sklepu do sklepu zahaczając do urzędów, poczty z rękoma pełnymi zakupów... Następnie biegiem do domu i obiad, pranie, sprzątanie... lekcje z dzieciakami jak wrócą... Wieczorami zazwyczaj nie mamy na nic już sił. Dlatego też zaprosiłabym moją koleżankę i w takiej kryzysowej sytuacji odpoczęłybyśmy przy kieliszku wina i pysznych makaronikach.  


Składnik;:
  • 150 g zmielonych pistacji
  • 150 g cukru pudru 
  • 60 g + 60 g białek 
  • 190 g cukru 
  • cukier wanilinowy Delecta
  • 50 g wody 
  • zielony barwnik spożywczy 
  • krem czekoladowy
  • Decorada Delecta czekoladowe płatki 
  • 60 g masła w temp pokojowej
  • 1 szkl cukru pudru
  • ok 1 łyżki mleka 
  • opcjonalnie barwniki spożywcze 



Wykonanie:
Łączymy zmielone pistacje i cukier puder. Przesiewamy je przez sitko i dodajemy 60 g białek, barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno 60 g białek z 40 g cukru. 
W rondelku łączymy ze sobą 50 g wody i 150 g cukru i gotujemy, aż osiągnie temperaturę ok 120 stopni (ale nie więcej). Gdy syrop osiągnie swoją temperaturę powoli cienkim strumieniem wlewamy go do ubitej piany stale ubijając. Miksujemy tak na najwyższych obrotach ok 5 min. 
Gotową bezę mieszamy delikatnie z masą orzechową. Blachę wykładamy matą silikonową/papierem do pieczenia. Gotową masę na makaroniki przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i wyciskamy na blaszkę makaroniki o średnicy ok 2 cm zostawiając odstępy między mini. 
Następnie odstawiamy je do wysuszenia. Kiedy nie kleją się przy dotyku i utworzyło się coś na styl cienkiej skorupki wstawiamy je piekarnika nagrzanego do temp ok 150 stopni i pieczemy ok 15 min. Makaroniki nie powinny się rumienić. Kiedy tak się dzieje należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. 
Gotowe ciastka wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 
Kiedy są zimne zdejmujemy z blaszki i przekładamy kremem czekoladowym. 
Masło ucieramy z cukrem pudrem, łyżką cukru wanilinowego Delecta, łyżką mleka na puszystą masę.Opcjonalnie barwimy na dowolny kolor i dekorujemy nasze makaroniki masą maślaną i posypką Decorada. 

  
Piecz... ot tak... prosto z serca!

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.