Świetna szybka przekąska. Aromatyczne, panierowane oliwki.
- oliwki np zielone
- 3 łyżki mąki - ekologiczna Szymanowska
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do głębokiego smażenia - rzepakowy Polski
- pokruszone płatki kukurydziane
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Do mąki dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka. Odsączone oliwki panierujemy w mące z przyprawami następnie w jajku i płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu.
Są idealne na ciepło, jak również nie tracą nic podane na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.