Szybkie, świeże lekko pikantne danie idealne na obiad.
W tym tygodniu w Lidlu trwa tydzień azjatycki, dzięki czemu możemy dosłownie zatracić się w dobrodziejstwach kuchni orientalnej. Możemy dostać mnóstwo świetnych produktów, które wykorzystamy gotując szybko, zdrowo i mega aromatycznie.
Składniki:
- 125 g makaronu wok noodles
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 marchew
- 5 cm kawałek białej części pora
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2-1 szt papryczki chili
- wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia
- prażony sezam
- świeża zielona cebulka/szczypior
Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę , dodajemy łyżkę oliwy. Gotujemy do miękkości, uważając, aby pozostał sprężysty. Gotowy wylewamy na durszlak i przelewamy wodą.
Na patelni /woku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy posiekany czosnek, chwilkę go podsmażamy. Wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli, julienne (technika krojenia warzyw/mięsa polegająca na krojeniu produktu na długie cienkie i równe słupki o długości ok 5 cm i średnicy ok 2 mm) z marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i mieszamy. Smażymy tak ok 2 min. Kiedy jest gotowe nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną prażonego sezamu i posiekaną zieloną cebulką.
Mniam...świetny obiadek, moje smaki
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuń