Będąc na kawie u znajomej miałam okazję spróbować ciastek, które łudząco przypominają pieczarki.
Widziałam tabuny przepisów, zdjęć w internecie
tych smakowitości i nie byłabym sobą,
aby nie zaskoczyć swoich małych odkrywców.
Przepis pochodzi od moje koleżanki
Przepis pochodzi od moje koleżanki
z małymi moimi modyfikacjami.
Podane na przepięknej porcelanie Bogucice Martha gold
Składniki:
- 2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g masła w temp pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- nasiona z 1 laski wanilii
- kakao
- sucha plastikowa butelka
Wykonanie:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach... Choć jak dla mnie mają większą wartość wizualną niż smakową.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
Są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach... Choć jak dla mnie mają większą wartość wizualną niż smakową.
Cudne te ciasteczka *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam ciepło.
UsuńPięknie wyglądają, ciekawa jestem smaku, tych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńSą fajne, wygląd rekompensuje smak ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńmoje sie mocno rozlały i strasznie sie kruszą....czemu???
OdpowiedzUsuńNa ciepło smakują trochę jak bezy :)
OdpowiedzUsuńNa ciepło smakują trochę jak bezy :)
OdpowiedzUsuńMniam 😁
OdpowiedzUsuńMniam 😁
OdpowiedzUsuń