Maleńkie wspaniałości, które umilą nam niejeden wieczór przed telewizorem, spotkanie przy kawie, czy nawet spacer.
Podane na przepięknej porcelanie BOGUCICE Gina.
Składniki:
- 1 szkl wody
- 100 g masła
- szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1białko
- cukier
Wodę zagotowujemy z solą i masłem, następnie dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się delikatnie szkliste i łatwo odchodzi od ścianek i dna. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Przekładamy
je do rękawa z tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia paluszki ok 5 cm długości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 10-15 min. Lekko zezłocone wyjmujemy z piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 5 -10 min, aż nabiorą pięknego bursztynowego koloru. Gotowe studzimy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.