Pyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa,
z kawałkami suszonych jabłek.
Składniki:
- 250g mąki
- 150 g cukru
- 250 g masła/margaryny
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 2 garście suszonych jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka
ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy
otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy
ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy
margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy
i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Mmm, przepadam za takimi ciastami :)
OdpowiedzUsuń