Zgodnie z obietnicą ruszamy z konkursem ;)
Taki mało skomplikowany i dość szybki :). Do wygrania Lunch Box od Polsat Food Network.
JENI I OLLY W WINNICACH ZACHODNIEGO WYBRZEŻA.
Jest to nowy program, który zainspiruje Nas do działania. Możemy go zobaczyć w dni powszednie od poniedziałku 4-tego sierpnia o 10:00 i 17:30 na kanale Polsat Food Network.
Wszystko co najlepsze na zachodnim wybrzeżu Ameryki – wspaniałe jedzenie, powalające wina
i pyszne przygody podczas podróży z niezrównaną parą prowadzących, Jeni Barnett i Olly Smithem.
Jeni Barnett jest brytyjską prezenterką telewizyjną i
radiową oraz aktorką – jedną z czołowych prezenterek kulinarnych
Wielkiej Brytanii. Olly Smith jest wyjątkowo entuzjastycznym brytyjskim
prezenterem telewizyjnym, nagradzanym znawcą win, miłośnikiem jedzenia,
autorem i felietonistą. Wspólnie wyruszają w trasę podróżując od
Portland w stanie Oregon do San Francisco w Kalifornii. Po drodze
zatrzymają się w niezliczonych miejscach, z których każde oferuje
niezapomniane wrażenia.
Dobre
samopoczucie i przygoda towarzyszą im wszędzie podczas poznawania
niecodziennych doznań kulinarnych, spotykania światowej klasy winiarzy i
zapuszczania się za kulisy restauracji będących chlubą zachodniego
wybrzeża. Ta obficie zakrapiana winem wyprawa jest prawdziwą
gastro-podróżą życia.
Ale może starczy tego rozpisywania się ;). Nawiązując do programu zadaniem konkursowym będzie napisanie pod postem samego przepisu na pyszną i delikatną przekąskę , która będzie pasowała nam i umili lampkę wina w doborowym towarzystwie.
Przypomnę, że przepisy umieszczamy w komentarzu pod postem (bez zdjęć) i pozostawienie maila (ułatwi mi to kontakt)
BARDZO PROSZĘ O UMIESZCZANIE ADRESU MAILOWEGO W KOMENTARZU.
BARDZO PROSZĘ O UMIESZCZANIE ADRESU MAILOWEGO W KOMENTARZU.
Za 10 dni wybiorę zwycięzcę i ogłoszę wyniki.
Sponsorem nagród jest POLSAT FOOD NETWORK.
Nagrody są 3.
Torba termiczna
Zestaw sałatkowy
Minutnik
Sama zdecyduję co do kogo trafi ;).
Gorąco zachęcam do zabawy i życzę szczęścia.
Sponsorem nagród jest POLSAT FOOD NETWORK.
Nagrody są 3.
Torba termiczna
Zestaw sałatkowy
Minutnik
Sama zdecyduję co do kogo trafi ;).
Gorąco zachęcam do zabawy i życzę szczęścia.
Bon voyage with Jeni i Olly!
Regulamin Konkursu "PRZEKĄSKA DO WINA"
1.Konkurs
trwa od 18.08.2014 r do 27.08.2014r. Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 7 dni do
zakończenia.
2.Konkurs
polega na zaprezentowaniu przepisu pod postem konkursowym. Każdy przepis podany oddzielnie (nie można podawać kilku przepisów w jednym komentarzu).
3.Uczestnik
Konkursu może zgłosić wyłącznie treści, które są wynikiem jego osobistej
twórczości, nie naruszają przepisów prawa, prawem chronionych dóbr osób lub
podmiotów trzecich, ani też praw na dobrach niematerialnych oraz do których
przysługują mu pełne, niczym nieograniczone autorskie prawa majątkowe
4.Jeden
Uczestnik Konkursu może przesłać więcej niż jedno zgłoszenie do konkursu. Nie
ma limitu. Z zastrzeżeniem, że jeden Uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę
5.Zwycięzców
wyłaniam ja.
6.Dane osobowe
Uczestników będą przetwarzane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji Konkursu,
w tym przypadku Uczestników, którym została przyznana Nagroda, o której mowa,
w celu jej dostarczenia.
7.Podanie
danych osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednak niezbędne w
celu odbioru Nagród.
8. Na odpowiedź zwrotną z adresem czekam 2 dni. Po tym czasie nagrodzę inną osobę.
9. Niepełne zgłoszenia nie będą brane pod uwagę przy ocenie.
8. Na odpowiedź zwrotną z adresem czekam 2 dni. Po tym czasie nagrodzę inną osobę.
9. Niepełne zgłoszenia nie będą brane pod uwagę przy ocenie.
Witam, Oto moja propozycja pysznej delikatnej przekąski:
OdpowiedzUsuńSałatka z kurczakiem i mixem sałat z rukolą:
Potrzebne składniki:
mieszanka świezych sałat z rukolą,
4 pomidory koktajlowe,
1/2ogórka
1/2 kg swieżej piersi z kurczaka,
2 łyzki oliwy,
grzanki pszenne
pół puszki kukurydzy konserwowej
2 łyzki majonezu ,
200 g gęsty jogurt naturalny
przyprawa tzatzyki
przyprawa kebab - gyros
ser parmezan-starty na tarce.
Podaje sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w łyżce oliwy i łyżce przyprawy do gyrosa i odstawiamy na conajmniej pół godziny do lodówki.
Chleb tostowy kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z niewielka ilością oliwy.
Jogurt łączymy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżeczkami przyprawy tzatzyki i odstawiamy do schłodzenia.
Smażymy kurczaka na łyżce oliwy, osączamy nadmiar tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
Sałaty rwiemy ma mniejsze części, dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i pokrojonego ogórka, oraz odsączoną kukurydzę.
Całość posypujemy częścią startego sera, mieszamy i dodajemy resztę sera, ponownie mieszamy.Następnie dodajemy kurczaka oraz sos i całość mieszamy.
Posypujemy grzankami i delikatnie mieszamy.
Podajemy zaraz po przygotowaniu ze schłodzonym winem.Smacznego:)
Bozena Z.
EMAIL bozenn1@wp.pl
Bruschetta
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- bagietka
- czerwony pomidor
- żółty pomidor
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bazylia
- masło
- oliwa
Na małej patelni rozgrzać oliwę i przysmażyć czosnek. Zawartość patelni przelać do miski i ostudzić, dodać pomidory i bazylie do miski, posypać sola i pieprzem, wymieszać składniki i włożyć do lodówki na 15 min.
Pokroić bagietkę w ukośne kromki posmarować z obu stron dokładnie masłem i podpiec na patelni na złoty kolor. Nałożyć pomidory z bazylią. Smacznego!
Czipsy z cukinii z parmezanem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 2 cukinie
- olej
- parmezan
- bułka tarta
- sól, pieprz
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. cukinię pokroić na cienkie plastry i wymieszać z odrobina oliwy solą pieprzem i bułką tarta, ułożyć na blaszce i posypać obficie parmezanem. Piec ok. 20- 30 min aż lekko zbrązowieje.
Roladki z tortilli
OdpowiedzUsuńSkładniki:
placki tortilli
serek kanapkowy chrzanowy (lub naturalny rozmieszany z chrzanem)
świeże liście szpinaku baby
łosoś wędzony
placki tortilli smarujemy serkiem, układamy szpinak i łososia, zawijamy. Kroimy w krążki o szerokości ok 2 cm.
e-mail: tyskatyska88@gmail.com
A ja lubię tak niebanalnie - wątróbka w malinach:
OdpowiedzUsuńNa 1 osobę wystarczą jakieś 3 większe kawałki wątróbki - oczyścić, można wymoczyć w mleku ok. 1 godziny, a następnie usmażyć - na smalcu! Wcześniej można oprószyć mąką, ale ja tego nie robię. Na smalcu ma lepszy smak, niż na oleju - zdecydowanie.
Podać na rukoli świeżej i obok delikatnie rozłożyć malinowy sos (maliny zblendować i przetrzeć, aby pozbyć się pesteczek, potem podgrzać, dosłodzić do smaku i dodać kwasku. To wszystko!). Udekorować świeżymi malinami.
Poproszę o zostawienie maila.
UsuńJak mawiają mieszkańcy Italii, w każdym włoskim domu nie może zabraknąć dwóch podstawowych składników. Są nimi dobrej jakości oliwa z oliwek oraz wino. Te ciasteczka zawierają każdy z tych ingredientów! Swój rodowód mają w Lacjum (a dokładniej wywodzą się z obszaru określanego jako "Castelli Romani"), skąd pochodzą takie znakomite białe wina jak Frescati czy Marino.
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI (na ok. 100 - 120 ciastek)
cukier puder (1 szklanka + do udekorowania ciasteczek)
oliwa z oliwek (1 szklanka)
białe wino (1 szklanka)*
mąka pszenna ( 6 szklanek)
drożdże suszone (1 opakowanie)
skórka otarta z 1 cytryny**
* Najlepiej sprawdzi się wino wytrawne lub półwytrawne.
Białe wino można zastąpić również winem czerwonym. W tym przepisie polecam eksperymentować także z winem musującym (które dodatkowo spulchnia ciastka).
** Można ją zastąpić skórką pomarańczową, mielonym cynamonem, kardamonem lub aromatem migdałowy. Możliwości, w tym wypadku, są nieograniczone!
WYKONANIE
W dużej misce połączyć cukier puder, oliwę z oliwek oraz wino. Dokładnie wymieszać. Następnie, dodać skórkę otartą z cytryny. Stopniowo przesiewać mąkę, cały czas mieszając. Po dodaniu pierwszej szklanki mąki, wsypać drożdże. Kontynuować dodawanie pozostałej mąki, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno odchodzić od ręki i nie być klejące).
Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Nagrzać piekarnik do 180°C. Uformować ciasteczka. Pokryć je cukrem i rozłożyć na blasze, wyłożonej uprzednio, papierem do pieczenia.
Piec przez około 10-15 minut (do tzw. "suchego patyczka" i delikatnego zezłocenia). Pozostawić do ostygnięcia i przechowywać je szczelnie zamkniętym pojemniku.
Buon Appetito!
Poproszę uzupełnić zgłoszenie o adres mailowy ;).
UsuńZiemniaczki w mundurkach polane kanaryjskim sosem Mojo Picon.
OdpowiedzUsuńSos Mojo Picon
Składniki:
3 czerwone papryczki chili
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku (lub wędzonej)
2 łyżki octu z czerwonego wina
5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
szczypta sól
Sposób wykonania:
Papryczki chilli oraz paprykę pokroić na małe kawałki (wczesniej usuwając gniazda nasienne), czosnek obrać i umieścić wszytsko w blenderze. Miksujemy na gładka masę. Dodajemy przyprawy (kminek, paprykę słodką), oliwę, ocet i calość mieszamy na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić go bułką tartą (ok. 3łyżek).
Sos Mojo Picon idealnie komponuje się z kartoflami gotowanymi w mundurkach oraz z kozim serem.
Życzę smacznego
Dorota (marchewkowo90@wp.pl)
Polecam przekaskę do wina na słodko:)
OdpowiedzUsuńOwoce w czekoladzie.
Potrzebne składniki;
5gron porzeczek
6 wisni z ogonkami
6 truskawek z szypułka,
około 200 gram białej kuwertury.
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe prazymy a suchej patelni az do uzyskania pięknego złotobrazowego koloru, nastepnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.
Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą kuwerture w kąpieli wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja stemperowac!-to proces gdzie trzeba tylko zahowac prawidłowe temperatury-Za pomoca widelca zamurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły sie czekoladą a ogonki i szypułki pozostały czyste.Pokryte czekolada owoce obtaczamy w wiórkach kokosowych, odkładamy do wyschniecia.
Idealnie smakuja w doborowym towarzystwie , przy lampce wytrawnego wina:)
Poproszę uzupełnić zgłoszenie o adres mailowy ;).
UsuńUzupełniam zgłoszenie: EMAIL bozenn1@wp.pl
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMoja propozycja to koreczki z chorizo i serem feta
Składniki : ( ilości dowolne )
chorizo pokrojone w plasterki
feta w kostce
oliwki, cebulka w occie ale może być także ogórek konserwowy, pieczarki w occie lub inne na co tylko mamy ochotę
wykałaczki
Na plasterki chorizo układamy fetę pokrojoną w kostkę, od góry wbijamy wykałaczkę. Tak jest najprościej, ser nam się nie rozwali. Następnie na górę nabijamy cebulkę w occie, oliwkę itp.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
kuchennefascynacje@o2.pl
„Letnie ślimaczki z łososiem”
OdpowiedzUsuńpłat ciasta francuskiego
płaty łososia wędzonego na zimno
biały serek typu. Filadelfia.
pęczek koperku
sól, biały pieprz
jajko
Płat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:)
Sofija (sofija52@interia.pl)
A ja polecam "Bagietkę z morskim wiatrem"
OdpowiedzUsuńPyszna, chrupiąca bagietka z rewelacyjną sałatką rybną. Idealna przekąska do białego wina.
Bagietka pokrojona w plastry. Polana kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Zapieczona w piekarniku do zrumienienia.
Na to rewelacyjna sałatka:
1 ryba wędzona- dobra jest makrela, bądź trewal
pęczek dymki
4 jajka na twardo
2 kwaśne jabłka
łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny i oliwy
Rybę obrać z ości i włożyć do miski. Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać, jajka ugotować na twardo pokroić w kostkę, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko dołożyć do ryby. Wymieszać sok z cytryny z 2 łyżkami oliwy i musztardą. Polać sałatkę. Do smaku dodać soli i białego pieprzu. Wymieszać. Nakładać na gorącą bagietkę. Smacznego. Pycha!
pozdr Hose
fbhose@interia.pl
"Pierożki trzy sery"
OdpowiedzUsuńPierożki pół-drożdżowe z nadzieniem z trzech serów: goudy, mozzarelli i oscypka.
Ciasto na pierożki-
4 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
250g margaryny,
szklanka kwaśnej śmietany (18%)
1 łyżeczka cukru i szczypta soli
Ciasto na pierożki- mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać z mąką. Drożdże zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 3 żółtka, łyżeczkę cukru i trochę soli oraz kwaśną śmietanę. Zarobić. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać koła. Do środka nakładać farsz. Złożyć na połowę i dobrze zlepić tworząc "falbankę". Układać na blachę smakując górę rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku w 180stopniach do zarumienienia góry pierożków ok 40 min.
Farsz- ser gouda, ser mozzarella i oscypek. Goudę, oscypka i mozzarelle zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać odrobiną oleju i połączyć z rozmarynem i tymiankiem. Można też dodać świeżą miętę- jeśli ktoś ją lubi. Rozmaryn i tymianek mogą być suszone. Dobrze wymieszać. Nie solić! Oscypek jest dość słony.
Podawać zawsze podgrzane, aby sery się roztopiły w środku. Fajne i myślę, ze dobre do wina.
Marcin
ptamar@interia.pl
Crostini ze słodkiego groszku według przepisu Giady de Laurentiis.
OdpowiedzUsuńSkładniki
- 500ml bulionu lub wody
- 1 łyżeczka płatków chili
- 450g mrożonego groszku
- 10g świeżo siekanej mięty
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz
- 125ml śmietany kremówki
- 90g drobno pokrojonego prosciutto
Crostini:
-1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm
- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania
- 3 lub 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy groszek i gotujemy około 5 min. Odsączamy groszek i miksujemy go na puree z mięta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min. Ciepłe grzanki skrapiamy oliwą z oliwek i pocieramy czosnkiem.
Ubijamy kremówkę na sztywno i mieszany delikatnie z puree. Gotowe puree układamy na grzankach, posypujemy prosciutto i podajemy.
Boskie w smaku.
Dorota (marchewkowo90@wp.pl)
Do zabawy zgłaszam mój przepis na pikantny, zapiekany ser owczy w cieście, a jak wiadomo ser pasuje do wina idealnie!
OdpowiedzUsuńPikantny ser owczy zapiekany w cieście
Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
Ciasto :
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajo
1 żółtko
Masa serowa:
35 dag sera owczego
1 pęczek szczypiorku
15 dag żółtego sera gołdy
2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
100 ml słodkiej śmietany
świeżo starta gałka muszkatołowa
świeżo starty czarny pieprz
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 jaja
4 żółtka
1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce.
3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy.
5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.
Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
marszn1@gmail.com
Cukiniowe roladki w pomidorowo-orzechowej oprawie
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 cukinia
1 świeży pomidor
suszone pomidory
1 op. twarogu chudego lub serka śmietankowego
1,5 ząbka czosnku
ok. 7 orzechów włoskich
sól, pieprz,
świeże zioła: bazylia, tymianek
Przygotowanie:
Wakacje dobiegają końca, jednak zanim skończą się czerwoniutkie dojrzałe w słońcu pomidory i królowa lata cukinia, warto z nich skorzystać w kuchni! Cukinia gości na moim stole w postaci placuszków, zapiekanek, placków, łódeczek… i roladek, traktowanych jako przekąski. Wcina ją nawet mięsożerny mąż, lubiące kotlety dzieciaki, a i teściowa czasem skubnie troszkę, zwłaszcza, że dostarcza mi cukinie prosto z ogródka. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, dlatego doskonale sprawdzi się jako lekka przekąska do wina. Ale do sedna…
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na ok. 1 cm paski, które solimy, pieprzymy. Odkładamy na papier i czekamy, aż puści wodę. W tym czasie bierzemy się za przygotowanie farszu: w miseczce rozdrabniamy twaróg, wcześniej sparzonego pomidora (bez skórki), wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy włoskie, można dodać również suszone pomidorki do podkreślenia smaku. Doprawiamy świeżymi ziołami: tymiankiem i bazylią, dodajemy sól, pieprz. Gdy cukinia puści wodę, osuszamy ją, chwilkę przesmażamy na patelni grillowej na rumiany kolor. Po podsmażeniu staje się mięciutka, dzięki czemu łatwo będzie ją skręcać w roladki. Pakujemy na nasze paski cukinii przygotowany farsz i zawijamy ;-) Oprócz tego, że danie jest niskokaloryczne i zdrowe, smakuje wybornie. Sam czosnek w połączeniu z orzechami zaskakuje wyrazistym smakiem, który doskonale uzupełnia letnia cukinia i dojrzałe pomidory. Polecam! Smak jest zadziwiający ;-)
Pozdrawiam,
Kasia
niuniuska@gmail.com
A ja proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
OdpowiedzUsuńPieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
- 1/2 szklanki polenty
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej lub oliwa do smażenia
Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 - 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonych pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl