Dziś chciałabym pokazać jak w łatwy sposób można wyczarować przepiękny tory. Tort, który wzbudzi zachwyt nie tylko u dzieci. W środku znalazł się biszkopt, przełożony musem z truskawek, bitą śmietana i świeżymi truskawkami.
Czyli to co mały jubilat lubi.
Masy maślane bądź jakiekolwiek inne z jego udziałem nie koniecznie przemawiają do mnie. Więc cała dekoracja została stworzona przy użyciu gotowej masy tortowej "gotowej w 3 min". Jako jedna z nielicznych jest w miarę jadalna i nie przyprawia nikogo o dreszcze ;).
Do dekoracji użyłam specjalnej tylki do robienia trawy i włosów #233. Dzięki niej możemy uzyskać naprawdę fajne i ciekawe efekty. Mój mąż na początku stwierdził, że tort wygląda jak dywan kudłacz.
Ale wracając do tematu. Masa musi być schłodzona i dość gęsta. Możemy również użyć typowej masy maślanej, masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ja tylko na tym przykładzie chciałam pokazać, że istniej inna alternatywa :).
Na przykładzie rysunków pokażę Wam w etapach jak przygotować taką właśnie dekorację.
Nie mam zdjęć, ponieważ tort robiłam późno (ba nawet w nocy ;)) i po prostu by nie oddały idei tego co bym chciała. Ale fakt faktem. Tor się bardzo podobał i smakował. To w tym wszystkim było najważniejsze!
Składniki biszkopt :
- 5 jaj
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska)
- 1 galaretka truskawkowe
- 250 g sera mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- cukier do smaku
- cukier waniliowy
- 2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min)
- mleko (ilość podana na opakowaniu)
- masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki
- ok 700 ml zimnej przegotowanej wody
- sok z cytryny do smaku
- cukier do smaku
- opcjonalnie alkohol
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp ok 160 stopni. Piec ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka.
Kiedy jest gotowy wyjąć i wystudzić. Oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć biszkopt, zdjąć papier ze spodu i dobrze wystudzić.
Podzielić biszkopt na 3 części.
Wszystkie składniki nasączenia połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :).
Galaretkę zalać połową szkl wody i odstawić na 10 min.
Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować. Ugotowane zmiksować blenderem, do gorącego dodać zalaną galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie zmniejszając obroty miksera wmiksować ser mascarpone.
Układamy na paterze pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego, następnie bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki.
1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią cały tort. Do 2 masy dodajemy barwnik pomarańczowy i przekładamy do woreczka z ozdobną tylką #233.
Schemat wykonania dekoracji tortu przedstawiam na rysunkach ;).
1. Tort pokrywamy warstwą białej gotowej masy tortowej.
2. Małe koła przedstawiają dotknięcia tylki. Najpierw dekorujemy boki tortu.
3. Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu.
4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą.
5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej.
6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową.
Osobiście życzę smacznego ;).
Prawdziwe dzieło sztuki, piękny tort
OdpowiedzUsuńśliczny lisek:)
OdpowiedzUsuńJest po prostu rozkoszny! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuń