Nic tak nie umila filiżanki pysznej kawy jak kruche ciasteczka z pysznym czekoladowym kremem. Związek idealny. Ja uwielbiam takie połączenia. Ciasteczka rozpływają się w ustach zostawiając delikatny maślany smak i najlepszy na świecie czekoladowy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ziarenka wanilii lub zapach
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietany 30%
Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 10-15 min. Do lekkiego zezłocenia.
Czekoladę siekamy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy i błyszczącą masą przekładamy nasze ciasteczka, lub dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami.
I dzięki temu kawa zyskuje nowy pyszny wymiar.
Mniam ale pychotki warte upieczenia.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja! Kruche i maślane.
UsuńPozdrawiam również gorąco ;)
UsuńSliczne i pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, kruche, maślane. Mniam.
OdpowiedzUsuń