Strony

piątek, 17 stycznia 2014

Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie.



Tort robiony na  80-te urodziny babci mojego męża.
 Wyszedł boski, delikatny i wiśniowy. 
Dodatek wiśni w czerwonym winie to naprawdę idealny pomysł. Spód tortu jest klasyczny, 
ale piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest. 
Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki. 
Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu.



Składniki;
 Biszkopt jasny: 
  • 5 dużych jajek 
  • 3/4 szkl mąki pszennej 
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szkl cukru 
Biszkopt ciemny: 
  • 5 dużych jajek 
  • 3/4 szkl mąki pszennej 
  •  1/4 szk kakao 
  • 1/2 szkl cukru

 Masa: 
  • ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • małe opakowanie cukru waniliowego 
Dodatkowo: 
  • 400 g mrożonych wiśni bez pestek 
  • cukier do smaku 
  •  kardamon 
  • 100 ml wina czerwonego 
  •  2 łyżeczki żelatyny
 Nasączenie: 
  • ok 700 ml wody
  •  cukier 
  • sok z cytryny 
 Wykonanie:
Biszkopt jasny. 
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. 
Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Wykładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 min do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. 
Wiśnie wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy. Po ok 10 min dodajemy kardamon i cukier do smaku. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do wiśni. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Nasączenie robimy dosłownie do smaku ;)
Biszkopt biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku. Zostawiamy go tak przeciętego. Nasączamy nasze paski i smarujemy częścią naszej kremówki. Układamy pozostałe wiśnie. Na środek białego biszkoptu wykładamy pozostałą cześć naszej śmietany. Pierwszy pasek zwijamy na kształt rolady i ustawiamy pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy górną warstwę obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu ubijamy resztę naszej śmietany z mascarpone w sposób przedstawiony powyżej. I dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam tylki M1. I udekorowałam ozdobnymi cukrowymi kuleczkami. 
Gorąco polecam.




3 komentarze:

  1. Elwirko, nie widać efektu, prosimy zdjęcie z przekroju :) Już mi ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu. Jeżeli uda mi się zdobyć te zdjęcie to na bank dodam. Ale to był prezent.

      Usuń
  2. Tort wyszedł piękny!! też jestem ciekawa jego wnętrza:)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.